Zmajlović predstavio Nacionalni akcijski plan zelene javne nabave

Facebook/Mihael Zmajlović

Prvi Nacionalni akcijski plan za zelenu javnu nabavu za razdoblje od 2015. do 2017. godine, predstavio je Ministar zaštite okoliša, Mihael Zmajlović.

Naime, zelena javna nabava je postupak kojim se tijela javne uprave potiču na kupovinu “zelenih” proizvoda i usluga, odnosno roba i usluga s manjim učinkom na okoliš. Ovim se Nacionalnim planom koji je Vlada prihvatila na sjednici u srijedu, želi potaknuti sva tijela javne vlasti  da koriste kriterije koji uzimaju u obzir okolišne aspekte. Zmajlović je također naglasio kako javna nabava ima značajan utjecaj na gospodarstvo, a time i na okoliš, s obzirom da u EU na nju otpada oko 17, a u Hrvatskoj oko 12 posto BDP-a, zbog čega je EU pokrenula inicijativu zelene javne nabave, kako bi se kroz klasičan sustav javne nabave uvela zelena mjerila.

“Kroz primjenu tih kriterija utječemo i na smanjenje troškova, potičemo nabavku ekoloških proizvoda, potičemo tijela javne vlasti da vode računa u energetskoj učinkovitosti, potičemo ih na kupnju zelenih proizvoda koji se već proizvode na hrvatskom tržištu, primjerice led svjetiljki”, rekao je Zmajlović.

Prednosti zelene nabave

1. čišći i zdraviji okoliš

2. moguće financijske uštede


3. manje troškove zbrinjavanja otpada

4.  razvoj gospodarstva i otvaranje “zelenih radnih mjesta”

Akcijski plan usmjeren je prije svega na nabavu po Zakonu o javnoj nabavi, ali u Ministarstvu očekuju da će se primjenjivati i kod tzv. bagatelne nabave te da će i gospodarstvenike potaknuti da u svoje poslovanje uvedu istu praksu. Naime, u Ministarstvu očekuju da će se već iduće godine sklopiti 7.000 ugovora zelene nabave.

 

Komentari

loading...
-->