POTVRĐENO ONO NAJGORE! ZIKA VIRUS DOŠAO U HRVATSKU: Potvrđen i prvi slučaj infekcije!

Wikipedia

Riječ je o ženi koja je prije više od dva mjeseca boravila u Brazilu kao turistička djelatnica i tamo se zarazila virusom Zika.

Laboratorijski je potvrđen prvi slučaj infekcije virusom Zika u Hrvatskoj, potvrdio je epidemiolog dr. Bernard Kaić, voditelj Odjela za prevenciju zaraznih bolesti i cijepljenje Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Međutim, u trenutku kad je došla u RH, a to je bilo prije otprilike mjesec dana, žena koja se inficirala već je ozdravila i nije bilo opasnosti da se infekcija prenese. Riječ je o ženi koja je prije više od dva mjeseca boravila u Brazilu kao turistička djelatnica i tamo se zarazila virusom Zika, nakon toga je sa simptomima bolesti (glavobolja, visoka temperatura, bol u zglobovima) boravila u zapadnoj Europi, a po povratku u Hrvatsku više nije bila zarazna pa nije bilo ni opasnosti za širenje zaraze.

Svjetska zdravstvena organizacija predviđa da se virus Zika do ljeta može proširiti Europom, u područjima gdje živi tigrasti komarac koji ga prenosi. Opasnost za Hrvatsku umjerena je, piše Večernji.hr.

>>> UPOZORENJE HRVATSKOJ: Haraju komarci koji mogu prenositi opasan zika virus

>>> WHO NOSI GROZNE VIJESTI: Zika virus na pragu Europe, apel je upućen i Hrvatskoj

>>> STRAVIČNE VIJESTI STIŽU IZ UN-a: Zika virus Europom će se proširiti preko Hrvatske!


Komentari