ŽESTOKI NAPADI NA NOVU TV, SLIJEDI TUŽBA? ‘Prilog je opasan za romsku djecu i ima dalekosežne posljedice’

Provjereno NOVA TV

”Prilog kroz generalizaciju promovira diskriminatorne i rasističke stavove upućujući na to da su svi Romi nasilni”, upozorava dio javnosti.

Na Dan ljudskih prava, 10. prosinca 2015. Nova TV je u emisiji ‘Provjereno’ emitirala prilog o mučenju pasa od strane djece iz međimurskog naselja Pribislavec. Iz udruge REYN (Mreža pomoći romskoj djeci) smatraju kako je u emisiji, koja se emitira četvrtkom na Novoj TV, potpuno neprimjereno emitiran prilog o djeci i mučenju pasa. Smatraju kako je prilog neodogovoran i opasan za romsku djecu i romsku zajednicu u Hrvatskoj.

Najvećim problemom smatraju diskiriminatoran i stereotipni, pa čak i rasistički ton kojim je prilog prožet. Također smatraju kako ovaj prilog, ne zbog teme o kojoj govori, već zbog generalizacije o Romima, raspiruje netrpeljivost i mržnju spram Roma i romske djece. Ističu i kako je prilog napravljen pogrešno i opasno, a upućuje na privilegiranost Roma u društvu, odnosno njihovo izuzimanje od ikakvih sankcija.

Prilog je, kako navode iz REYN-a, izazvao i gomilu negativnih, rasističkih i diskriminirajućih komentara na društvenim mrežama gdje se romska djeca nazivaju raznim pogrdnim imenima, a teške uvrede sipale su se i na račun cijelokupne romske zajednice.

Komentari s društvenih mreža

“Ovo nisu djeca ovo su monstrumi. Nažalost tako ih treba i nazivati jer nemaju suosjećanja sa životinjama”.

“Zašto ih nazivate romima? To su cigani, to su životinje. Njih treba mučiti gore nego što muče životinje”.

“Žao mi je svake kune koji sam im dao. Ne žalim više niti jednog Roma, pa makar umirao od gladi”.

“Nikakvu oni pomoć ne zaslužuju (op.a Romi), sram ih može biti. Sramim se što se to u Hrvatskoj ovako nešto dozvoljava”.

Ovo su samo neki od komentara s društvenih mreža koje je izdvojila REYN-a, a zorno prikazuju stavove spram romske zajednice.

Službeno priopćenje REYN-a prenosimo u cijelosti: 

“Povodom Dana ljudskih prava, Nova TV je 10. prosinca 2015. u emisiji ‘Provjereno’ emitirala prilog o mučenju pasa od strane djece iz međimurskog naselja Pribislavec. Smatramo da ‘Provjereno’ o ovoj užasnoj situaciji govori na način koji je ne samo neprimjeren za javni prostor, već je i neodgovoran i opasan iz sljedećih razloga:

Načini imenovanja problema u prilogu su diskriminatorni i stereotipni.

Kao primjer uzimamo komentar novinarke čiji ton određuje gotovo čitav prilog:

„Ali zbog drugačijeg odgoja, kulture i odmahivanja rukom od strane mnogih jer, eto, oni su Romi, ta ista djeca dobivaju opravdanje za strašne stvari.“ (citat)

Prije svega, prilog kroz generalizaciju promovira diskriminatorne i rasističke stavove upućujući na to da su svi Romi nasilni, odnosno da je nasilje nužan dio romske kulture i odgoja. Smatramo nepotrebnim objašnjavati kako ni u jednoj skupini, pa tako ni među Romima, ne postoji jedan univerzalan obrazac odgoja. Također, uvjereni smo da je svakom profesionalnom novinaru i novinarki poznato da nasilje, kao ni siromaštvo, nije dio nijedne kulture, te da ovakvo označavanje neke kulture ‘nasilnom’ ne može biti dio objektivnog izvještavanja, već da u sebi sadrži logičku pogrešku lažnog kauzaliteta:

Tvrdnja: U ROMSKOM NASELJU DJECA MUČE PSE. Zaključak: DJECA MUČE PSE JER SU ROMSKA DJECA.

Pritom, kada se koristimo terminom romsko naselje, moramo imati na umu da se radi o izoliranim naseljima čija je segregiranost nedvojbeni rezultat stotina godina opresije od strane većine. Ovaj prilog označava čitavu romsku kulturu kao nasilnu i opasnu, ne uzimajući u obzir ni to da je osoba koja je otvorila pitanje situacije u Pribislavcu i apelirala na rješavanje problema, g. Kristijan Balog, i sam – Rom.

Prilog potpuno zanemaruje činjenicu da pripadnici i većinske i romske zajednice, ponajprije zbog vlastite sigurnosti, godinama upozoravaju na problem pasa u svojoj zajednici – baš kao što organizacije za prava životinja u čitavoj Hrvatskoj već dugo vremena upozoravaju na zanemarivanje i nasilje nad životinjama, napuštanje kućnih ljubimaca u sezonama godišnjih odmora ili uvrštavanje lova na životinje kao dijela hrvatske turističke ponude. Za potonje oblike nasilja nad životinjama teško možemo reći da su odgovorna romska djeca.

Možemo li zamisliti što bi se dogodilo kada bi se ovakva situacija, u kojoj djeca muče pse koji inače žive u neprimjerenim uvjetima, dogodila u nekoj drugoj sredini u Hrvatskoj, primjerice u centru Zagreba? Bi li i tada novinarka povišenim tonom upitala Zagrepčanina ili Zagrepčanku, koji žive u blizini – „Zašto ih ne naučite drukčije?!“ Ili bi se dogodila intervencija različitih službi,
socijalnih, odgojno-obrazovnih, komunalnih, veterinarskih, medicinskih, psiholoških itd., u cilju zaštite prava i interesa pasa, ali prije svega zbog sanacije štetnih posljedica po djecu? Čini nam se da se ne radi o tome da su Romi izuzeti od sankcija, već prije o tome da institucije i službe ne obavljaju svoj posao kad se radi o Romima.

Iako nemušto pokušava artikulirati problem siromaštva i društvene isključenosti, ovaj prilog tvrdi da su Romi društveno privilegirani i da su izuzeti od sankcija. Posve je izvjesno da je stvarnost Roma daleko od privilegija, te da gotovo svi žive u relativnom siromaštvu, dok ih 10% živi u uvjetima apsolutnog siromaštva – ove podatke prenosi i sama Nova TV u prilogu u Dnevniku tog istog 10. prosinca 2015. o malom Enisu Omeroviću, koji, iako odličan učenik, ne voli ići u školu jer je izložen odbacivanju i verbalnom nasilju od strane svojih neromskih vršnjaka.

Navedeni prilog u portretiranju ove višestruko poražavajuće situacije, koja ima dalekosežne posljedice i na samu djecu, ne ide u dublju analizu problema čija suština nije isključivo u mučenju nemoćnih bića, već u isprepletenom djelovanju siromaštva, segregacije i neprimjerenih intervencija sustava po pitanju uvjeta života stanovnika naselja. On se, naprotiv, služi apelom na emocije na način da potpiruje strah od Roma i netrpeljivost prema Romima. Da bismo ovo potkrijepili, ne moramo ići dalje od komentara koji izlijevaju užarenu mržnju na Facebook profilu emisije ‘Provjereno’.

U njima se Romi nazivaju ‘gamadi koja se koti’, ‘nepoželjnima u društvu’, ‘životinjama’, a samu djecu se, osim ‘okotom’ zove i ‘malim odvratnim ciganima’ koje ‘ne treba žaliti pa makar umirali od gladi’, dok se njihove roditelje poziva da ‘organiziraju borbe djece umjesto borbe pasa pa nek ubijaju dosadu’ (sve uz nevjerojatan broj lajkova).
U ovoj reakciji i analizi vodili smo se kriterijem neprihvatljivosti svakog nasilja, te želimo upozoriti javnost na štetnost nekritičkog sagledavanja medijskih sadržaja koji se temelje na neutemeljeno poopćenim tvrdnjama i korištenju negativnih emocija, osobito spram Roma i romske djece. U suprotnom bi nam se moglo dogoditi da nasilje protiv kojeg se borimo, i sami vršimo”.


Komentari