ZDRAVKO KELIĆ: ‘Do kraja dana biti će proslijeđeni prema Zagrebu’

Facebook

Iz Preševa je u Sid stigao treći autobus u kojem je bilo 78 izbjeglica iz Sirije, Irana i drugih zemalja, a među njima je bilo i 20-ak djece.

U Hrvatsku je u srijedu oko 6 sati ujutro stigao autobus s 50-ak izbjeglica, većinom žena i djece. Naime, posljednjih nekoliko dana autobusi su prevozili izbjeglice iz Preševa prema granici Srbije i Mađarske. No, od sinoć su preusmjereni na Šid i granicu s Hrvatskom. Nekoliko je izbjeglica prešlo granicu preko kukuruzišta i stiglo na privremeno odredište u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Osim toga, županijski stožer za zaštitu i spašavanja u Tovarniku je spreman za doček izbjeglica, kao i Crveni križ, piše dnevno.hr

Hrvatski radio javlja kako su nešto prije sedam sati izbjeglice krenule preko polja u smjeru Iloka. Među njima je puno djece i mladih, dosta su iscrpljeni. Pretpostavlja se da idu u mjesto Sot gdje postoji prihvatni centar Crvenog križa. Glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić kaže da su izbjeglice iscrpljene i kako mnogi od njih traže liječničku pomoć.

24 sata donose izjavu načelnika Stožera civilne zaštite vukovarsko-srijemske županije Zdravka Kelića koji je rekao da će izbjeglice do kraja dana biti proslijeđeni dalje prema Zagrebu. Spekulira se s brojkom od 3000 izbjeglica koje bi mogle doći tijekom današnjeg dana.

Reutersov snimatelj u srijedu je vidio desetke izbjeglica koji preko polja kukuruza stižu na srbijansku granicu s Hrvatskom, nakon što je najmanje deset autobusa preusmjereno s rute prema Mađarskoj.

 

 


Komentari