Zbog upita o Tomislavu Nikoliću PREKINUT INTERVJU S KOLINDOM GRABAR KITAROVIĆ

Facebook

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u srijedu je održala govor na  Općoj skupštini Ujedinjenih naroda.

Potom je u intervjuu za HTV rekla kako je željela odaslati dvije poruke, a to je da nijedna država ne može rješavati probleme sama za sebe te da niti čovjeka, niti problem niti državu ne treba cijeniti prema njenoj veličini.

Naglasila je kako je Hrvatska na 124. mjestu prema veličini država u UN-u, ali politika koju želi vidjeti “je puno jača u rješavanju i naših i regionalnih i globalnih problema”.

Posljednjih dana srela se i rukovala, kaže, s oko 150 državnika. Između ostalih i s američkim predsjednikom Barackom Obamom, kao i s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel, za koju kaže da “naravno da na nju nije ljuta”.


Rekla je kako je to jedan iskreni odnos između dviju državnica. “Isto tako bi ja cijenila mišljenje nekog drugog državnika koje je realno i objektivno utemeljeno”.

Na temu odnosa između Srbije i Hrvatske Grabar Kitarović je rekla kako je iznenađena posljednjom reakcijom koja dolazi iz ureda srbijanskog predsjednika.

“Riječ je bila o jednom srdačnom razgovoru, ako gospodin Nikolić ima kakvih primjedbi, ja bih rado da mi to kaže u lice jer ću mu ja onda odgovoriti što mislim o tome. Prepucavanje preko medija stvarno nema smisla, to je ono što šteti odnosima među državama”, naglasila je.

Predsjednica se isti dan sastala s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom

“Bez obzira što mislili o potezima jedne ili druge države kad je riječ o rješavanju izbjegličke krize, mi moramo surađivati. Mađarska je naša susjedna država, puno nam je pomogla, primila je puno naših ljudi 90-ih godina, puno nam je pomogla i u pristupanju EU. Mi smo orijentirani jedni na druge i moramo rješavati probleme u duhu dobrosusjedstva i poštovanja. Želim s Orbanom iskreno porazgovarati, vidjeti gdje smo, kako zajednički dalje nastaviti rješavati ovu izbjegličku krizu na razini EU”, kazala je Grabar Kitarović.

Na upit bi li bilo bolje da se izbori održe prije ili poslije obljetnice pada Vukovara, predsjednica je rekla da će uvažiti mišljenja predsjednika parlamentarnih stranaka, ali da misli da ih je bolje održati što prije.

Glasnogovornik prekinuo intervju

Nakon intervjua za Dnevnik HTV-a, predsjednica je intervju dala i Ivani Petrović s Nove TV.

Razgovarale su o inicijativi Jadran – Baltik, a Petrović je pitala Grabar Kitarović i o aktualnim temama, na koje predsjednica nije odgovarala posljednjih dana. Prilikom pitanja je li spremna i hoće li razgovarati s Tomislavom Nikolićem o nekontroliranom ulasku izbjeglica u Hrvatsku, glasnogovornik  Ureda predsjednice je pokušao prekinuti intervju i spriječiti je da ponudi odgovor, intervju pogledajte ovdje.

Daj Ivana mislim stvarno moram prekinuti jer smo se dogovorili da će ovo biti intervju Jadran-Baltik i skrenula si na Mađarsku, a sada si završila na Srbiji’, rekao je glasnogovornik.

Predsjednica: “Iskreno o ovome… da naravno”

Glasnogovornik: “Nemoj miješati, znam što će pustiti u živom razgovoru”.

Komentari

loading...
-->