Zbog Adria čelika sindikati će tužiti DRŽAVU

hr.wikipedia.org

Trgovačkom sudu u Splitu, Financijska je  agencija uputila dopis u kojem ga obavještava da u slučaju tvrtke Adria čelik nije dopušteno otvaranje postupka predstečajne nagodbe jer je nad tvrtkom pokrenut stečajni postupak, zbog čega je sindikat najavio tužbu protiv Hrvatske.

Sindikalist Zvonko Šegvić najavio je da će Hrvatska udruga radničkih sindikata (HURS) i Nezavisni sindikat Brodosplita pokrenuti tužbu protiv države zbog naknade troškova s kamatama. “Sada se vidi da smo bili u pravu, a to dokazuje i dokument Fine. A s kim imamo posla dovoljno govori odgovor stečajnog suca, koji je na našu primjedbu da će radnici izgubiti tri plaće u iznosu od oko 10.000 kuna rekao da ‘što će im ta crkavica'”, kazao je Šegvić.

Također je napomenuo  da su u zakonskom roku podnijeli tužbe zbog nezakonitih otkaza, te poručio da radnici i dalje zahtjevaju isplatu svih plaća, pa će prestati potreba za otvaranjem stečaja, ili da im se omogući stečaj kako bi dobili tri plaće i mogli normalno nastaviti živjeti. Ne žele da se rasproda imovina Željezare jer su već primjetili da na parkiralištu tvrtke više nema službenih vozila, pa će i stečajna masa biti manja. I dalje inzistiraju da Državno odvjetništvo pokrene postupak zbog neisplate plaća. Pojedini sindikalci su mimo dogovora sa sindikatom, otišli u Njemačku  na razgovor s vlasnikom Edgarom Schumacherom koji im je navodno ponudio isplatu dijela zaostalih plaća ako odustanu od stečaja.

“Sramim se nekih ljudi u sindikatu. Kako mogu u tuđe ime pregovarati da netko ne dobije svoju plaću”, poručio je Šegvić i prozvao državu jer stoji po strani i ništa ne poduzima. Naime, Adria čelik je u njemačkom vlasništvu, a račun im je blokiran više od godinu dana zbog duga od 6,7 milijuna kuna. Radnici su zadnju plaću dobili krajem prošle godine, a od njih 172 otkaz je dobilo 147 ljudi. U travnju je zatražen stečaj zbog neisplate plaća, piše Dnevnik.hr

 


Komentari