Hrvati i Slovenci ponovno su u sporu te traže posredovanje od Europe. Ovog puta nije ih zavadilo pitanje teritorija već domaća kapljica.

Slovenci ne odustaju od zahtijeva za zabranu prodaje vina s etiketom “Hrvatska Istra-teran”. Naime, delegirani akt koji će istarskim vinarima priznati pravo da svoje vino na taj način etiketiraju i prodaju na europskom tržištu još nije stupio na snagu, pa je Slovenska tiskovna agencija STA obznanila kako ga Hrvati u međuvremenu ne bi smjeli prodavati pod tim nazivom.

Prihvaćanje delegiranog akta kojim bi Europska komisija trebala priznati izuzetak hrvatskom teranu iz Istre očekuje se do 30. lipnja 2017. Slovenski mediji koji se pozivaju na izvore u Bruxellesu upozoravaju da, unatoč pokrenutom postupku pripreme delegiranog akta o teranu, Hrvati do tad moraju uvažavati i ispoštovati zaštitu podrijetla terana koja je trenutno na snazi. U tu svrhu Slovensko je ministarstvo za poljoprivredu Europskoj komisiji nedavno uputilo žalbu, smatrajući kako Hrvatska ne poduzima potreban trud kako bi spriječila kršenje prava slovenskih proizvođača terana.

Slovenci ne popuštaju

Slovenski Ministar poljoprivrede Dejan Židan ovom je prigodom izjavio da Slovenija i dalje intenzivno radi na mogućoj tužbi protiv Europske komisije ako se delegirani akt prihvati, za što je angažirala stručnjake za to područje, prenosi Net.hr.

Slovenski list “Mladina” u novom broju tvrdi kako je Hrvatska uspješnija u lobiranju u Bruxellesu od Slovenije što je očito i u slučaju odluke Bruxellesa da za  spor Hrvata i Slovenaca oko vina teran predloži kompromis, čemu se slovensko ministarstvo poljoprivrede i dalje suprotstavlja. Ističu kako Slovenija u Bruxellesu ima samo jedno gospodarsko predstavništvo s četiri zaposlena koji lobiraju za slovenske interese, dok je u predstavništvu Istre u Bruxellesu više zaposlenih, što je urodilo plodom i uspješnijim lobiranjem za istarske vinare.

>>> JESENSKE RADOSTI U ZAGORSKOM VINOGRADU: ‘Svaka je bobica jedna kapljica vina’ (FOTO)

Komentari