ZATVOREN POZNATI HOTEL NA KRKU: Inspektori sumnjanju da je u vodi iznimno opasna bakterija

Facebook.com

Uzročnik Legionarske bolesti, bakterija legionela u prirodnim koncentracijama nije opasna, no svaka viša koncentracija je zabrinjavajuća.Hotel “Corinthia” u Baškoj na otoku Krku preventivno je zatvoren zbog sumnje na prisutnost bakterije legionele. Vrata hotela ponovo će se otvoriti kada nadležne službe obave pregled sustava u hotelu, priopćila je tvrtka Valamar Riviera, u sklopu koje djeluje baščanski hotel, piše Jutarnji.

Susjedni hoteli “Zvonimir”, “Atrium Residence”, “Villa Adria” i kamp Zablaće, s  Corinthiom dijele sustav centralnog grijanja, zbog čega su i oni zatvoreni nakon što je Europski centar za nadzor i praćenje legionarske bolesti dojavio u Hrvatski zavod za javno zdravastvo(HZJZ)  o mogućoj prisutnosti legionele. Njemački turist na kojeg se sumnja da se zarazio legionelom, u ovom krčkom hotelu odsjeo je još u travnju, no ova dojava standardan je proces u ovakvim slučajevima.

Nadzor sustava hotela, postrojenja za grijanje vode te vodovodne cijevi i klimatizacijske instalacije, odnosno higijensko-epidemiološki izvid obavlja Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije iz Rijeke. Ovakva provjera je potrebna jer su upravo u sistemima tople vode koji nemaju dovoljnu cirkulaciju i ispiranje najpovoljniji uvjeti za razmnožavanje ove bakterije. Primjer su sistemi pripreme tople sanitarne vode, spremnici za toplu vodu, te sredine kao što su klima uređaji, bazeni i tuševi.

Iz riječkog Nastavnog zavoda za javno zdravstvo uvjeravaju da nema razloga za paniku jer ovo nije neuobičajena situacija.  Voditeljica epidemiološke službe dr. Danijela Lakošeljac izjavila je za Radio Rijeku da je obaveza Zavoda napraviti higijensko-epidemiološki izvid u objektu te poduzeti preventivne mjere nazdora nad legionarskom bolešću, što se i čini. Trenutno nitko nije ugrožen mogućošću zaraze, nadodala je.


Komentari