Zastoji zbog radova, jak vjetar usporava promet

Foto: Wikimedia Commons
Stanje na hrvatskim cestama.

Vozit će se se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima u sjeverozapadnim područjima te dijelu Gorskog kotara većinom u poslijepodnevnim satima i navečer.

Zbog jake i olujne bure uglavnom podno Velebita moguća su ograničenja za pojedine skupine vozila duž Jadranske magistrale (DC8) te na autocesti A1 između čvorova Maslenica i Sveti Rok.

Očekuje se pojačan do vrlo gust s povremenim zastojima na cestama u smjeru mora, osobito na autocesti A1 u poslijepodnevnim satima, a tijekom cijelog dana na prilazima turističkim središtima duž obale, na pojedinim graničnim prijelazima, u trajektnim lukama i pristaništima.

Do povremenih zastoja dolazit će na dionicama gdje su tijeku radovi te na prilazima turističkim središtima.

Pojačan promet osobnih vozila očekuje se na graničnim prijelazima sa Slovenijom (Macelj, Bregana), BiH (Stara Gradiška i Slavonski Brod) i Crnom Gorom (Karasovići). Pojačan promet teretnih vozila očekuje se na graničnim prijelazima Bregana, Pasjak, Macelj i Bajakovo.

Zbog bure su moguće poteškoće u plovidbi pojedinih katamaranskih i trajektnih linija.

Otežan promet zbog jakog vjetra

Zbog jakog vjetra na autocesti A7 između čvorova Draga i Šmrika te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle, (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja te Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupinu vozila).

Jak vjetar povremeno usporava promet na autocesti A1 od južnog dijela tunela Sveti Rok do vijadukta Božići (ograničenje brzine od 60 km/h), autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, autocesti A7 između GP Rupa i naplate Rupa te na riječkoj obilaznici (A7) na mostu Rječina.

Promet je srednje gust do povremeno pojačan na važnijim cestovnim pravcima u smjeru mora, duž Jadranske magistrale (DC8), na cestama u Istri te na pojedinim graničnim prijelazima.

Državnom cestom DC1 u Kninu, vozi se naizmjence, jednim trakom, a zabranjen je promet vozilima čija ukupna masa prelazi 5 tona, zbog radova na mostovima Bulin 1 i Bulin 2. Obilazak za autobuse: Knin-DC33-Vrbnik-ŽC6056-Oklaj-ŽC6055-DC59-Očestovo-DC1, a za teretna vozila: Knin-DC33-Drniš-Tromilja-DC56-Skradin-Bribirske Mostine-DC59 Kistanje-Očestovo-DC1.

Radovi na autocestama:

  • A4 Goričan-Zagreb zatvoren je ulazni krak čvora Kraljevečki Novaki iz smjera Sesveta i Dugog Sela (istoka) u smjeru čvora Ivanja Reka (zapada); u zoni radova čvora Kraljevečki Novaki u oba smjera prometuje se suženim kolnikom.

Za sav promet zatvorene su ceste:

  • DC1 između Gornjeg Stupnika i Svetonedeljske ulice,
  • DC6 Glina-granični prijelaz Dvor,
  • DC29, na dijelu od Novog Golubovca (raskrižje državnih cesta DC29 i DC35),
  • DC502 Smilčić-Pridraga.
  • Na Slavonskoj aveniji u Zagrebu, na nadvožnjaku iznad Av. M. Držića vozi se se dvosmjerno, zbog radova.

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama:

  • DC1 u mjestu Mostanje, na dionici Sučević-Otrić kroz Otrić i u Kninu;
  • DC23 kroz Dugu Resu;
  • DC47 Lipik-Novska;
  • DC24 Bračak-Bedekovčina; DC24 od Zlatar Bistrice prema Konjščini vozi se usporeno (ograničenje brzine 30 km/h zbog oštećenog kolnika);
  • DC28 čvor Cugovec-Sveti Ivan Žabno;
  • DC8 Jadranskoj magistrali na dionici Zaton Doli-Bistrina;
  • DC2 u Vukovaru, u Kudeljarskoj ulici i Ulici Priljevo (do 21.10.);
  • DC66 na dionici Pula-Most Raša, na raskrižju s nerazvrstanom cestom za Radeki Polje u naselju Loborika i u naselju Marčana (do 17.kolovoza);
  • DC206 Valentinovo-Petrovsko.

U prometu je svakodnevno veliki broj biciklista, mopedista i motociklista. Vozače ostalih vozila upozoravamo da prilikom uključivanja u promet, prestrojavanja, pretjecanja, obilaženja, polukružnog okretanja ili skretanja pripaze upravo na ovu kategoriju sudionika u prometu te im ne oduzimaju prednost prolaska na raskrižjima. Bicikliste, mopediste i motocikliste također podsjećamo da poštuju prometne propise i ograničenja brzine.


Komentari