ZARADA NA STRŠLJENOVIMA: Nekada su se gnijezda uklanjala besplatno, sada se to naplaćuje do 1250 kuna

wiki

Dosada su pčelari besplatno uklanjali gnijezda na poziv građana.

Nedavno smo svjedočili nesretnom slučaju u kojem je muškarac preminuo zbog uboda stršljena, a kako 24 sata saznaje, treba li sada nekome hitno ukloniti otrovne kukce kao što su pčele, ose, stršljeni ili bumbari, iz pčelarske službe neće izaći na teren. 

Devet je godina pčelarska služba uklanjala gnijezda i rojeve insekata na području Zagreba, a sada im je upravo Grad to zabranio. Oni su dolazili besplatno na pozive građana. Međutim, ako ih sada nazovete uputit će vas na neku od tvrtki koja odlazak na teren naplaćuje.

“Cijena izlaska na teren ovisi na kojoj je visini gnijezdo i možemo li to sami odraditi bez pomoći drugih službi. Ako je na primjer na trećem katu, s vanjske strane zgrade, bit će skuplje. Cijene su od 375 do 750 kuna. Ovih dana imamo puno poziva pa može proći i 24 sata dok ne dođemo k nekome”, rekao je Saša Ružić iz tvrtke Ad libitum.

U Zagrebu postoji još četrdesetak tvrtki koje možete pozvati, no u nekim dijelovima Hrvatske uopće ih nema, kao primjerice u Požeškoj županiji. Tvrtka Pestrid iz Bilja pokriva Baranju, područje oko Osijeka sve do Đakova i Našica.

“Cijena, osim o pristupačnosti i složenosti uklanjanja gnijezda te njegovoj veličini, ovisi i o udaljenosti. Moramo li prema Našicama bit će skuplje i može stajati do 1250 kuna. U Osijeku stoji od 375 kuna”, rekli su za 24 sata iz Pestrida.

Podružnicu imaju i u Slavonskom Brodu, a kažu da su cijene iste. Zagrebački vatrogasci rekli su nam da oni gnijezda ne skidaju, nego će samo pomoći zatreba li nekoj od službi pomoć.

Što je s manjim gradovima?

U manjim gradovima, pak, vatrogasne postaje nisu opremljene ni osposobljene pa ne bi smjeli skidati gnijezda stršljena. No vatrogasci iz pojedinih DVD-a nabavili su opremu i pomažu ljudima. Jedan je kazao kako je u proteklih mjesec dana uklonio dvadesetak gnijezda stršljena i da ih ima puno više nego lani. Napominje da je problem jer su pročistili šume u kojima više nema duplji u koje bi se smjestili stršljeni, pa dolaze u dvorišta.

Vatrogasci javne vatrogasne postrojbe grada Osijeka imaju svu potrebnu zaštitnu pčelarsku opremu za uklanjanje stršljena pa pomažu ljudima. Zapovjednik Boris Banjan kaže da imaju puno poziva, a dolaze kad je hitno.

U Gradu Zagrebu još nisu odabrali tvrtku koja će provoditi hitne intervencije uklanjanja osa i stršljenova s javnih površina u gradu, a vatrogasci kažu kako su nedavno uklonili gnijezdo promjera oko 30 centimetara te pola metra dužine.


Komentari