Zagrebački SDP predlaže smanjenje prireza za 2%, najavili i konačnu odluku za čelo grada

Facebook

Na konferenciji za medije održanoj u ponedjeljak zagrebački SDP predstavio je svoj prijedlog smanjenja prireza u Zagrebu za 2 postotna poena sa 18 na 16%.
Grad Zagreb ima najvišu stopu prireza porezu na dohodak u Hrvatskoj koja je ujedno i zakonski najveća dopuštena. Također, ima najveći udio, čak 72% te kategorije prihoda u ukupnim prihodima poslovanja, što gradski proračun čini vrlo ovisnim o kretanjima na tržištu rada.

Tajnik zagrebačkog SDP-a i gradski zastupnik Dominik Etlinger izjavio je da je Zagrebu nužna promjena koncepta upravljanja Zagrebom, a rasterećenje rada, odgovorno i efikasno upravljanje imovinom, racionalizacijom poslovanja, transparentnijom javnom nabavom i povlačenjem više sredstava iz fondova Europske unije je korak u tom smjeru.

“Naš cilj je prepoloviti prirez u Zagrebu, ali postepeno kako ne bi izazvali šok u gradskoj blagajni. Formula je jednostavna, smanjenje prireza od 2% nadoknadi se povećanjem prihoda od imovine za 1%, a to znači između 100 i 300 kuna više u novčanicima građana. Kada prepolovimo prirez uštede za Zagrepčanke i Zagrepčanke iznosit će o 800 do 1000 kuna. Zagreb ima najviše imovine u Hrvatskoj kojom upravlja posve neefikasno – prostori stoje prazni i propadaju, te nisu stavljeni u funkciju. To moramo promijeniti.” izjavio je Etlinger.

Komentirajući izjavu pročelnika Kojića da je riječ o populističkoj mjeri, Etlinger je uzvratio rekavši da rasterećenje rada i stavljanje imovine u funkciju nikako ne može biti populizam, što se za kupnju papuča i ostale mjere koje Bandić i ekipa serviraju pred izbore ne može tvrditi.

Iz Kluba zastupnika SDP-a poručili su kako očekuju podršku svih zastupnika njihovom prijedlogu. SDP–ovci su uvjereni da će se nižim prirezom privući veliki broj građana koji žive i rade u Zagrebu, a prijavljuju boravište u okolnim gradovima i općinama. Povratkom tih građana na zagrebačke adrese bi automatski smanjio i relativno skromni gubitak u proračunu proizašao iz smanjenja prireza.

PROMJENE STATUTA NE OSIGURAVAJU BOLJA PRAVA NACIONALNIH MANJINA

Etlinger je istaknuo da kao socijaldemokrati podržavaju svaki napredak i poboljšanje prava nacionalnih manjina, ali da ovaj prijedlog nije na tom tragu. “Ceste, cijevi, vrtići, škole, kazališta, tramvaji i autobusi nemaju zastavu i nisu obojani nacionalnim bojama. Zanima me što o pojedinim projektima misle građani Zagreba, a pritom mi je posve svejedno koje su nacionalnosti. Svi zastupnici u Skupštini su zastupnici svih građana Zagreba. Previše nepotrebnih društvenih podjela imamo i bez toga. Loše stanje u vrtićima, zabrinjavajuće stanje u školama, štetan sustav gospodarenja otpadom, lošu infrastrukturu i spor promet primjećuju svi bez obzira jesu li pripadnici nacionalne manjine ili nisu.” izjavio je.

KANDIDAT SDP-A DO KRAJA TJEDNA

Tajnik zagrebačkog SDP-a Dominik Etlinger izjavio je da bi se SDP-ov kandidat treba znati do kraja tjedna. Proces donošenja odluke nazvao je školom strpljenja. “Dobre odluke se donose strpljivo i bez tereta vanjskih pritisaka. Nakon analize svih aspekata svake od mogućih opcija, a ima ih nekoliko donijet ćemo odluku za koju smatramo da je najbolja. I to na temelju konkretnih analiza, usporedbe programa i procjene realnih šansi za ostvarenje glavnog cilja – a to su promjene načina upravljanja Zagrebom i preuzimanje odgovornosti za bolji Zagreb.

MOLAN: ZAGREBOM SE UPRAVLJA BEZ PLANIRANJA

Potpredsjednik zagrebačkog SDP-a Saša Molan ustvrdio je da se Zagrebom upravlja bez prethodno izrađenog plana komentirajući zakup prostora za školu na Vrbanima. “Napravljen je veliki propust u procijeni kapaciteta škole koja je izgrađena prije samo 4 godine u Vrbanima III. Samom činjenicom da je škola već prekapacitirana sa preko 170 djece, te da u 15 učionica i kabineta ne stane toliko djece, smatramo da je učinjen veliki financijski propust odgovornih koji vode grad. Mi ne želimo platiti vlasniku objekta punu cijenu objekta, a nakon 10 godina nećemo od toga imati nešto. Vjerujemo da se može dogovoriti da Zagreb može u bilo kojem trenutku kupiti isti spomenuti prostor, s tim da Zagrebgradnja d.o.o. sada, prije početka realizacije ovog Ugovora jasno i nedvojbeno pristaje na prodaju istog uređenog prostora, i iskaže cijenu. Time bi građanima sa područja Vrbana lll omogućilo da djeca idu u školu u jednoj smjeni, da izvanškolske aktivnosti se odvijaju u školama popodne.

Gradski zastupnik Saša Molan također je izrazio nezadovoljstvo izdvajanjem Teniskog centra Maksimir iz podružnice Upravljanje sportskim objektima. Molan je istaknuo da se “trebalo uključiti Teniski savez Zagreba u donošenje te odluke.Već duže vrijeme obećaje se napraviti strategija za upravljanje sportskim objektima u Gradu Zagrebu. Koliko je nama poznato za tu strategiju spominjani su i neki rokovi – kraj prošle godine. Strategije još nema a čini nam se da i na ovom primjeru idemo u parcijalno i stihijsko rješenje. Slični primjer je bio s odlukama o Sveticama, Arenom i drugim objektima.” zaključio je Molan.


Komentari