ZAGREBAČKI EPIDEMIOLOZI UTVRDILI: Djevojčice iz Splita nisu umrle od gripe

Pinterest / Ilustracija

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u Zagrebu održao je izvanrednu konferencija za medije u 14:30 sati, povodom nalaza izvješća o uzroku smrti djevojčica iz Splita sa sumnjom na gripu.

Na konferenciji za medije zaključeno je da djevojčice nisu umrle od gripe.

‘Na temelju izvršenih dijagnoza, molekularnom dijagnostikom, u dvije osobe koje su preminule u Splitu možemo reći da se ni u jedne kod njih nije dokazao virus influence. U svim uzorcima koje smo zaprimili nismo dokazali virus influence što pokazuje da se nije spustio u donji respiratorni trakt. Zaključujemo da influenca nije neposredan uzrok smrti”, rekao je Vladimir Draženović, voditelj nacionalnog centra za fluencu.

Isključuju mogućnost da su osobe umrle od kombinacije gripe i nekog drugog virusa, prenosi Dnevnik.hr.

Nismo dobili informacije da su djeca imala neku drugu bolest koja bi bila prepoznata prije nego je došlo do ovih tragičnih događaja”, rekao je Bernard Kaić, voditelj službi za javno zdravsto.

>>>POSLJEDICE GRIPE? Zbog smrti beba u Split stižu epidemiolozi iz Zagreba

Na pitanje kako je moguće da je bolnica dokazala virus gripe B, a na konferenciji kažu da djevojčice nisu umrle od gripe.

Brzi testovi su dobri za kliničare. Oni mogu uputiti na neku dijagnozu u nekom smislu, ali kao referentni centar svjetske zdravstvene organizacije mi uvijek verificiramo. Problemi tih brzih testova je što nemaju tako dobru osjetljivost i specifičnost već se može dogoditi da se u nekom uzorku virus dokaže, ali ne specifično radi unakrsnih reakcija s nekim drugim respiratornim virusima koji su i dokazani upravo u tim uzorcima iz splitske bolnice”, poručili su.

Poručuju kako prema najnovijim podacima ima oko 33.500 prijavljenih od gripe trenutno. Na tjednoj osnovi to je oko 8.000 novooboljelih. Najavili su blagi trend pada te da bolest većinom cirkulira među učenikcima.


Komentari