Zagreb je NAŠ: ‘Bandić će opet biti smješten u Remetincu!’

Zagreb je NAŠ

Park na Savici opet uznemiruje duhove.

Platforma “Zagreb je NAŠ” priopćenjem se osvrnula na najnovije događaje na Savici, ali i na gradonačelnikove istupe na temu betonizacije parka u ovom kvartu.

Milan Bandić, zagrebački gradonačelnik na odlasku, koji je uporan u namjeri da devastira park na Trnjanskoj Savici, unatoč prosvjedima i žestokom protivljenju građana tog kvarta, pokušava odvratiti pažnju s ove situacije pa se odlučio usporediti sa žrtvama holokausta.

Naime, podsjetio je na akciju građana koji su se prije sedam godina protivili privatizaciji javnog prostora u Varšavskoj ulici te došli s koferima pred Gradsko poglavarstvo. Tu je prosvjednu akciju Bandić danas odlučio interpretirati, i sebe samoga usporediti, s najvećim pokoljem u recentnoj povijesti čovječanstva. I to istoga dana kada je najavio izgradnju spomenika tim istim žrtvama s kojima tako olako manipulira i koje zapravo ismijava, a samo dan nakon što je Gradska skupština Zagreba odlučila nagraditi povijesnog revizionistu Jakova Seldara.

Prosvjed pred Gradskim poglavarstvom bio je jedan u nizu prosvjednih akcija koje su održane u tijeku višegodišnje borbe za Varšavsku i očuvanje pješačke zone. Prisjetimo se, tom su prigodom srušena stabla u Varšavskoj ulici, dio prostora je dan u privatne ruke za potrebe izgradnje ulaza u garažu privatnog projekta Centar Cvjetni što je plaćeno javnim sredstvima, odnosno novcem građana grada Zagreba. Prosvjednom akcijom građani su prošetali od Varšavske ulice do zgrade Gradskog poglavarstva pred kojim su gradonačelniku ostavili kofere s osnovnim potrepštinama – papučama, četkicom i pastom za zube, brijačim priborom, toalet papirom i igrom Čovječe ne ljuti se, za koje su smatrali da će mu biti od koristi tijekom boravka u pritvoru.

S obzirom na to da su članovi političke platforme Zagreb je NAŠ u to vrijeme bili nositelji građanskog nezadovoljstva zbog kriminalnog ponašanja tadašnjeg i sadašnjeg gradonačelnika Milana Bandića kao i čitave političke garniture, ovim putem želimo podsjetiti kako su se građani, kao i nositelji inicijative Ne damo Varšavsku protivili načinu na koji se upravlja gradom te pozivali na transparentno upravljanje gradskom imovinom, javnim prostorima i gradskim novcem, a protiv klijentelizma i udovoljavanja privatnim interesima pojedinih moćnika.

Ovakvi istupi kojima gradonačelnik postavlja sebe u poziciju žrtve jasan su znak da je svjestan kako će na sljedećim izborima izgubiti bitku za grad Zagreb, a posljedica čega će biti ponovni smještaj upravo u Remetincu, u kojem je već bio prije tri godine, a što su mu građani predvidjeli tada, 2010. ” stoji u priopćenju.

Podsjećamo, prva javna najava ikakvih radova u Parku Trnjanska Savica osvanula je u obliku table s planom preuređenja na ulazima u park u utorak, 18. travnja u 21 sat. Sljedeće jutro, već oko 6 sati bageri su započeli radove raskopavši tridesetak metara zemlje. Prema mapi u parku se planiraju sportsko rekreativni sadržaji, dok se u neposrednoj blizini parka nalazi velika GUP-om predviđena sportsko rekreativna zona.

U četvrtak, 20. travnja zbog spornih radova održan je i prosvjed «Obranili smo jednom, obranit ćemo opet», a okupio je oko 500 ljudi koji su došli izraziti svoje nezadovoljstvo iznenadnim početkom radova na “preuređenju” te zelene površine.

>>>Savica protiv gradonačelnika: ‘Jednom smo obranili park i opet ćemo’

>>>Stanovnici Savice stat će i pred bagere, ali betonizaciju parka ne dopuštaju

 


Komentari