Žabe i kruške na ispitu iz biologije izazvale pomutnju među maturantima

Photo: Borna Filic/PIXSELL

Dočekala su ih neobična pitanja koja su izazvala burne reakcije.

Oko 6.500 učenika kopiji su pisali državnu maturu iz Biologije, dočekala su neobična pitanja koja su izazvala burne reakcije; ono vezano uz prometni znak o žabama uz cestu te pitanja vezana uz pojavu partenokarpije.

Prvo pitanje koje je izazvalo pomutnju među maturantima koji su pisali ovogodišnju maturu iz Biologije, glasilo je ‘što predstavlja prometni znak na slici’:

foto: amisimms.com
foto: amisimms.com

Ponuđeni odgovori bili su: ‘otrovne žabe’, ‘treba ukloniti sve žabe s ceste’ i ‘treba paziti na mogućnost pojavljivanja žaba na prometnici’. Maturante je ovo pitanje začudilo, a na društvenim mrežama zapitali su se kakve veze ono ima s predmetom Biologije, a bilo je i onih koji su pogrešno odgovorili.

Osim ovog pitanja, bilo je još pitanja koja su izazvala nedoumice među maturantima, a odnosila su se na kruške i pojavu partenokarpija (razvoj biljnih plodova bez oplodnje. Takvi plodovi ne sadrže sjemenke (ili ih imaju samo rudimentarno), a prirodno se pojavljuju, primjerice, u agruma, rajčica, ananasa), piše portal srednja.hr

Prvo pitanje glasilo je ‘može li se kruška rasprostranjivati partenokarpijom i zašto?’ Drugo, ‘zašto partenokarpija pomaže u rasprostranjivanju kruške u novim staništima?’ Vjerojatno će vam upasti u oko da drugo pitanje zapravo odgovara na prvo. A treće je glasilo ‘mogu li se orašasti plodovi (koji su većim dijelom sjemenka) uzgajati partenokarpijom?’

Iako su maturanti novinarima srednje.hr kazali kako im matura iz Biologije nije bila preteška, a omjer logičkih zadataka i pitanja u kojem se isključivo tražilo poznavanje činjenica dobro izbalansiran, mnoge su ova pitanja poprilično zbunila.


Komentari