VUKOVAR 25 GODINA POSLIJE: Kolona sjećanja nikad ujedinjenija (FOTO)

Povorku predvode svi vukovarski branitelji.

Pod geslom “Vukovar-mjesto posebnog pijeteta” u petak će se obilježiti 25. obljetnica bitke za Vukovar i okupacije tog grada, a središnji događaj bit će tradicionalna Kolona sjećanja kojom se odaje počast svim žrtvama Vukovara. U Vukovaru se očekuje oko sto tisuća ljudi, a najavljen je i dolazak državnog vrha.

Kolona sjećanja ide starom trasom

Kolona sjećanja iz vukovarske bolnice ove godine ide starom trasom, odnosno Županijskom ulicom, prolazi kroz središte Vukovara preko mosta Jean-Michel Nicoliera, te se nastavlja Radićevom ulicom i Ulicom bana Josipa Jelačića sve do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje će državna i druga izaslanstva položiti vijence i zapaliti svijeće.

Povorku će predvoditi svi vukovarski branitelji, a ne samo pripadnici 204. vukovarske brigade, objavili su organizatori,  jer grad su branili brojni branitelji, pripadnici 204. brigade, ali i dragovoljci HOS-a, MUP-a i drugih postrojbi.

Tijek događaja:

13.30 U spomen na poginule hrvatske branitelje i civile u obrani Vukovara 1991. godine vijence podno središnjeg spomen-obilježja na Memorijalnom groblju žrtvama iz Domovinskog rata položila su i svijeće zapalila državna i druga izaslanstva. Molitvu na groblju za sve poginule i nestale molio je đakovački i osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić, dok će misu zadušnicu na groblju predvoditi zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.

13.22 Na Memorijalnom groblju je počela misa za poginule i nestale. Misu predvodi kardinal Josip Bozanić. Na Svetoj misi su i premijer Andrej Plenković, potpredsjednik Sabora i izaslanik predsjednika Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković i ostali zastupnici.

12.33 Državni vrh položio je vijence kod Spomen obilježja na Memorijalnom groblju.

11.59 Kolona se proteže preko pet kilometara, a u njoj je i više od 100.000 ljudi.

11.57 I hrvatski biskupi hodaju prema Memorijalnom groblju, mole krunicu za sve žrtve, naveo je Davor Trbušić iz odnosa s javnošću Zagrebačke nadbiskupije.

julieta-valls-noyes

11.45 U Koloni sjećanja je i veleposlanica SAD-a, Julieta Valls Noyes, koja je poručila: “Nikad više.”

11.43 “Čovjek ostane bez teksta. Naprosto naviru sjećanja na sve ono što je ovaj grad proživio i još uvijek proživljava. Vukovar kakav je sad ne može živjeti i od Vlade očekuje konkretnu pomoć”, rekao je zapovjednik obrane Vukovara 1991. Branko Borković, koji se u Koloni sjećanja nalazi sa suborcima.

11.26 Ivica Lukić Zolja, branitelj Vukovara, rekao je za N1 televiziju da će biti lakše kada se otkrije gdje su nestali i kada budu upućene iskrene riječi isprike.

“Rat izazove sve najgore u čovjeku, idemo ga zaboraviti, idemo živjeti zajedno – rekao je. – Daleko će biti bolje kada mladi ljudi budu imali gdje raditi – tada će se smanjiti broj ‘hrvatskih’ i ‘srpskih’ kafića i vrtića”, rekao je Lukić.

kolona sjećanja vukovar

10.50 U Koloni sjećanja je i Željka Jurić, simbol Vukovara, javljaju 24 sata. Željka je napustila Vukovar kao šestogodišnja djevojčica. Uplakana djevojčica plave kose u plavom kaputiću držala je majku za ruku i s tužnom grimasom na licu ridala hodajući pokraj vukovarskih ruševina.

Željka je u petak u Kolonu sjećanja dovela svoju kćer kojoj je obukla plavi kaputić. Djevojčicu u Koloni sjećanja za ruke drže majka i predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović.

10.25 Krenulo je formiranje Kolone sjećanja.

10.16 Intoniranjem hrvatske himne, minutom šutnje za sve poginule i nestale u Domovinskom ratu, u dvorištu vukovarske bolnice započeo je Dan sjećanja na vukovarske žrtve 1991. godine.

10.00 Počelo je intoniranje himne  u dvorištu Opće županijske bolnice gdje su došli premijer Andrej Plenković, predsjednik Sabora Božo Petrov i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović.

9.59  “Tu smo da bi izrazili uboko poštovanje prema braniteljima, svima koji su dali život za slobodu Hrvatske, koji su dali žrtvu za slobodu”,  kazao je Andrej Plenković prenosi Večernji list.

9.50 “Trebamo ponuditi bezuvjetnu podršku u zacjeljivanju rana Vukovaraca. Neke tragedije ne možemo izbrisati, a to su oduzeti životi stotina nedužnih ljudi. Vukovaru možemo ponuditi obnovu i da bude mjesto sretnih obitelji”, kazao je Petrov, javljaju 24 sata.

Kolonu sjećanja pogledajte u fotogaleriji u prilogu.


Komentari