Vrijednost veća od milijun kuna: HRT-ove kamere ukrali zaposlenici televizije

Skandal na Hrvatskoj radioteleviziji.

Policija je privela nekoliko zaposlenika HRT-a koje se sumnjiči da su ukrali kamere i opremu u vrijednosti većoj od milijun kuna.

Podsjetimo, krajem prošle godine otkriven je nedostatak vrijedne opreme HRT-a. Riječ je o profesionalnim digitalnim kamerama za snimanje u visokoj razlučivosti (HD) marke Sony koje koštaju oko 12.000 eura bez PDV-a, dok se s dodatnom opremom i objektivima njihova cijena penje i do 30.000 eura.

Prema neslužbenim procjenama iz studenog prošle godine kad je ova priča otkrivena, HRT je “nestankom” kamera najvjerojatnije oštećen za iznos od 150.000 eura ili oko 1,2 milijuna kuna.

Zaposlenici HRT-a privedeni

Danas su s HRT-a objavili kako su privedene osobe koje se sumnjiči za ovaj čin.

“Zahvaljujući suradnji Ravnateljstva Hrvatske radiotelevizije (HRT) te Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske (MUP RH) otkriveno je i privedeno više zaposlenika Hrvatske radiotelevizije koje se dovode u vezu s nestankom kamera i druge opreme Hrvatske radiotelevizije. Riječ je o opremi čiji je nestanak uočen još tijekom prošle godine kad je i podnesena kaznena prijava protiv nepoznatoga počinitelja.

Sadašnje Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije stoga je uložilo krajnje napore kako bi se u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova Republike Hrvatske što prije otkrili počinitelji te riješio ovaj slučaj. Ravnateljstvo Hrvatske radiotelevizije također je odlučilo žurno promijeniti organizaciju i procese kako se takvi slučajevi više ne bi događali na Hrvatskoj radioteleviziji. U daljnjoj istrazi utvrdit će se konačna visina nastale štete te će se o tome pravodobno izvijestiti javnost”, stoji u priopćenju HRT-a.

Obavijest iz policije

Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke, Sektora kriminalističke policije, u studenom i prosincu 2016. godine zaprimili su dvije kaznene prijave javne ustanove zbog sumnje da je od 19. rujna 2014. do 7. listopada 2016. godine iz prostorija ustanove nestalo pet kamera i veća količina razne tehničke opreme (mikrofona, tonskih mikseta, stativa, monitora i drugog) pri čemu je javnoj ustanovi pričinjena milijunska materijalna šteta.

Na temelju zaprimljenih kaznenih prijava i provedenih izvida, u višemjesečnom operativnom postupanju poduzeto je niz mjera i radnji, a u sklopu pretraga domova i drugih prostora, poslovnih prostora, osobnih vozila, računala, memorijskih kartica, korisničkih računa elektroničke pošte, korisničkih računa na internet stranicama www.ebay.com i www.njuskalo.hr, pronađeni su podaci koji su upućivali da su dvije kamere putem eBay portala prodane u Australiju i Republiku Češku, svaka za iznos od 6 tisuća eura.

U utorak, 16. svibnja 2017.,nakon pretraga domova i drugih prostorija, policijski službenici uhitili su pet osoba (41, 47, 48, 53 i 40) zbog sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti i kazneno djelo krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno je da je prvo prijavljeni 41-godišnjak kao zaposlenik javne ustanove tijekom 2015. i 2016. godine, iskoristio položaj odgovorne osobe za stanje imovine te otuđio i protupravno prisvojio audio i video opremu koju je potom prodavao drugim osobama s područja grada Zagreba i Zaprešića. Također se sumnja da je  krivotvorio potpise na inventurnim listama čime je lažno prikazivao stvarno stanje audio i video opreme, nakon čega je tako lažno sačinjene popisne liste predao predsjedniku Centralne inventurne komisije s ciljem razduživanja, a sve kako bi sakrio stvarno stanje sredstava i činjenicu da je protupravno prisvojio navedenu opremu, čime je sebi pribavio neutvrđenu imovinsku korist, a javnoj ustanovi prouzročio znatnu štetu u iznosu od najmanje 1.098.681,38 kuna.

Po dovršetku kriminalističkog istraživanja prvo osumnjičeni, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, bit će 17. svibnja 2017. doveden pritvorskom nadzorniku Policijske uprave zagrebačke, dok će ostali uhićenici biti obuhvaćeni kaznenom prijavom redovnim putem.

U nastavku kriminalističkog istraživanja također će protiv 46-godišnjaka biti redovnim putem podnijeta kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo pronevjere na štetu javne ustanove.


Komentari