VRAĆA SE VOJNI ROK? Obuhvaćao bi i žene, a stajao bi 500 milijuna kuna

hr.wikipedia.org

Od 2008. godine na slazi je dobrovoljno služenje vojnog roka.

U tijeku je opsežna analiza koja bi trebala pokazati dobre i loše strane ponovnog uvođenja obaveznog vojnog roka. Ministar obrane Damit Krstičević čeka rezultate i dok ih ne dobije, odbija davati izjave i obrazloženja.

Čini se da vladajući ozbiljno razmišljaju o ponovnom aktiviranju obaveznog vojnog roka koji je ukinut 2008. godine. Takav potez najavljivala je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, ali tako nešto košta. Bivši ministar Kotromanović kazao je da ročnik mjesečno košta oko 5000 kuna, a obavezno služenje doseže ciftu od 300 do 500 milijuna kuna.

“Ideja je da se u ljetnim mjesecima krene s osnovnom dvomjesečnom obukom. To ne bi koštalo puno, a ipak bi godišnje davalo neki broj ljudi koji bi znali osnovne stvari. Ne bi to bio klasični vojni rok od šest mjeseci ili godinu dana, ali podlijegali bi mu i muškarci i žene, a obuke bi bile u ljetnim kampovima , rekao je sugovornik 24sata. 

Obavezni vojni rok u Hrvatskoj je ukinut izmjenama Zakona o obrani koje je donio tadašnji HDZ-ov ministar obrane Berislav Rončević. Objašnjenje je tada bilo da on nije isplativ te da ulaskom u NATO za njega više nema potrebe.

Osim toga, 2008. godine uvedeno je i dobrovoljno služenje vojnog roka, a MORH je ljude privlačio mjesečnim naknadama od 2500 kuna koje sada iznose 1200 kuna. U priči je bila i naknada putnih troškova, osnovno dopunsko zdravstveno osiguranje te smještaj i prehrana. Četrnaest tjedana vojne obuke odrađuje se dva puta godišnje na poligonoma Slunj i Gašinci.

Željka Antunović i Jozo Radoš, bivši ministi obrane slažu se da je rasprava o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka u ovim okolnostima potpuno legitimna i opravdana. 

“Uvođenje vojnog roka je prebacivanje snaga s mirnodopskog na hladnoratovski kolosijek, a na štetu profesionalne vojske i gospodarskog razvoja zemlje. Obavezni vojni rok ukinut je zbog skupoće i otežanog rada profesionalne vojske koja se bavila ročnicima, a ne temeljnim zadaćama”, rekao je Jozo Radoš, a Antunović se nadovezala i kazala da imamo slabo aktivnu pričuvu i potpuno nepripremljene generacije mladih ljudi.

 


Komentari