Vozači autobusa prijete Vladi: ‘Ako nas gnorirate krećemo sa generalnim štrajkom’

mojzagreb.info

Udruga sindikata vozača i Sindikat prometa i veza poslali su otvoreno pismo premijeru Andreju Plenkoviću jer nije odgovorio na njihove zahtjeve koji uključuju da i vozači u cestovnom prometu budu službene osobe i uređenje tržišta u javno linijskom prijevozu putnika autobusima.

Najavili su djelomičnu obustavu rada sredinom rujna, piše N1.

U pismu podsjećaju da su 19. srpnja ta dva sindikata koja djeluju u 26 tvrtki sa 7000 zaposlenika u javno linijskom prijevozu putnika autobusima od Vukovara, Varaždina, Umaga pa sve do Dubrovnika obratili premijeru Andreju Plenkoviću i ministrima mora, prometa i infrastrukture Olegu Butkoviću, ministru gospodarstva Damiru Horvatu, ministru financija Zdravku Mariću i ministrici obrazovanja Blaženki Divjak, u dva pisma s konkretnim zahtjevima.

Prvi im je zahtjev da se uredi tržište u javno linijskom prijevozu putnika autobusima, uključujući i primjenu Pravilnika o obavljanju javno linijskog prijevoza putnika u cestovnom prometu koji je prošao e-savjetovanje.

Drugi im je zahtjev da izmjenama Kaznenog zakona vozači autobusa također dobiju status službene osobe zbog stalnih prijetnji i fizičkih napada na njih.

“SRAMOTA. Niti na jedno pismo nismo dobili nikakav povratni odgovor, ignorirali ste nas i naše članove te 7000 zaposlenika koji svaki dan obavljaju uredno svoj posao.

Zbog svega toga najavljujemo djelomičnu obustavu rada 23. kolovoza 2019. na svim linijama prijevoza putnika, u gradskom, županijskom i međužupanijskom prijevozu u cijeloj Hrvatskoj. U slučaju da nas i tada ignorirate krećemo sa generalnim štrajkom početkom školske nastave dana 09. rujna 2019.

Vaše ignoriranje nas 7000 radnika će dovesti do kolapsa cijeloga sustava prijevoza putnika, radnika, učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Na taj način Vi i Vaši ministri ste pokazali što mislite o hrvatskome radniku prije svega vozaču autobusa koji radi vrlo odgovoran posao, ponizili ste nas i naše zanimanje”, stoji u pismu dva sindikata.

“Vi i Vaši ministri niste odgovorili niti na jedno pitanje zašto je Hrvatska vlada ostavila na milost i nemilost hrvatske javno linijske prijevoznike putnika autobusima neuređenom tržištu bez ikakve zaštite, a zaštitila HŽ Putnički prijevoz i Jadroliniju i sve domaće prijevoznike u linijskom pomorskom prijevozu putnika, sa koncesijama i milijunskim subvencijama.

Također gospodine Predsjedniče vlade RH zašto ste zaštitili kapetane brodova, mornare, strojovođe, konduktere u vlakovima, a DISKRIMIRALI vozače autobusa i automehaničare koji su i deficitarna zanimanja. Zašto šutite kod svakodnevnog premlaćivanja i fizičkog zlostavljanja vozača autobusa, svježi primjer od 7.8.2019. godine vozač „ Promet“ Split .

Niste odgovorili ni zašto su države EU u okruženju uredile javno linijski prijevoz putnika autobusima sukladno uredbi EU i pozitivnim propisima”, stoji u

Kako na nijedno od navedenih pitanja niste niti želite odgovoriti niti Vi niti Vaši ministri nama nije ništa drugo preostalo nego da 23. kolovoza 2019. najavljujemo djelomičnu obustavu rada na svim linijama u cijeloj RH. Naš rad se odvija na cesti i na cesti ćemo tražiti svoja prava.

Smatramo da jedino na takav način možemo doći do naših prava, pravo da ne budemo diskrimirani, pravo na poštenu i dostojnu plaću, pravo na granski kolektivni ugovor, pravo na status vozača autobusa kao službene osobe, pravo na jednakost, pravo da se ne iseljavamo iz RH.

Nadamo se da ćete ovaj puta ozbiljnije shvatiti naše zahtjeve, inače će te Vi biti odgovorni za štete koje će se počiniti”, stoji u pismu koje potpisuju predsjednik USVPRH Anto Jelić i predsjednik SPIVH Stjepan Lisičak.


Komentari