Vozači autobusa od idućeg tjedna u štrajku: ‘Ovo je samo uvod’

Pixabay

Iz Udruge hrvatskih javnolinijskih autobusnih prijevoznika najavili su štrajk koji će početi idućeg tjedna, točnije u petak, 23. kolovoza. Kažu da je to samo štrajk upozorenja i uvod u veliki štrajk vozača i prijevoznika koji najavljuju za prvi dan školske godine.

“Tražimo bolje plaće i bolje uvjete. I bolje autobuse i obnovu voznog parka. Sve ono što u konačnici i naši putnici traže. I bez toga mi ne možemo naprijed”, rekao je Hrvoje Meštrović iz Udruge hrvatskih javnolinijskih autobusnih prijevoznika za RTL.

Vozači nemaju namjeru odustati od svojih zahtjeva, a idući tjedan opet će ih predstaviti Vladi.

Osim boljih plaća i uvjeta, traže i da vozači postanu službene osobe kako bi imali zaštitu od sve većeg broja napada na njih.

Sindikati smatraju da vlada mora naći i rješenje za financiranje prigradskih linija zbog kojih gube novac. Autobusi na prigradskim linijama zbog iseljavanja su sve prazniji, a prema procjenama, 95% prigradskih linija je neisplativo.

“Već nekoliko godina imamo nerentabilne linije. I sad ih hoćemo zatvoriti, ali nam na neki način ne dozvoljavaju jer s tim linijama ljudi idu na posao i u škole. Broj linija je sada minimum minimuma. Svako daljnje ukidanje znači da neko dijete neće doći u školu”, kaže Meštrović.

Ukoliko Vlada idući tjedan ne pronađe rješenje za njihove probleme, već su najavili i drugi štrajk koji će započeti 9. rujna, odnosno prvog dana nove školske godine.


Komentari