VLADA DONIJELA ODLUKU: Ove velike hrvatske tvrtke idu na prodaju

Facebook/ Ilustracija

Vlada je na telefonskoj sjednici odlučila koja će poduzeća u kojima država ima vlasnički udjel ići na prodaju.

Prema odluci Vlade, s popisa tvrtki od strateškog i posebnog državnog interesa, brišu se – ACI, Croatia Airlines, Luka Rijeka, Croatia Banka, Petrokemija iz Kutine, Končar elektroindustrija, Podravka i Croatia osiguranje.

Kako je navedeno u obrazloženju, nakon stručnih konzultacija Vlade i Ministarstva financija utvrđeno je da navedena društva nisu društva čijim dionicama treba upravljati država, odnosno Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Prodaja tvrtki krenuti će kada se ostvare potrebne zakonske izmjene, a rok za njihovu provedbu je lipanj 2016. godine. Vlada je, prilikom donošenja nacionalnog programa reformi, najavila smanjenje proračunskog deficita i javnog duga pomoću prodaje državne imovine.

S druge strane, kompanija oko koje se već danima natežu vladajući, INA, prema izmjenama koje je usvojila Vlada, postaje kompanija broj jedan od strateškog i nacionalnog interesa. Naime, INA je do sada bila na 53. mjestu a sada će biti na – prvom, piše dnevnik.hr.

Na popis trgovačkih društava od posebnog interesa u kojima država nema većinski udio dodana je tvrtka ‘Zračno pristanište Mali Lošinj’.


Komentari