VELIKODUŠNA GESTA: Glazbenici prikupili veliku svotu novca za pomoć Gunji (FOTO)

“Budi sretan dok možeš pomoći nekome, tako mi je uvijek govorila majka, i zato sam, dirnut scenama koje sam gledao na televiziji onih dana u svibnju, dao sve svoje pjesme u ovoj akciji”, kazao je Ibrica Jusić.

Autori, članovi Hrvatskog društva skladatelja, kroz humanitarnu akciju “Playlista za Slavoniju” doniraju još 185.000,00 kn za potrebe područja poplavljenog 2014. godine.

Tako će 100.000,00 kn biti uplaćeno Općini Gunja za izgradnju prvog dječjeg vrtića Tratinčica u Gunji. Načelniku općine Gunja Hrvoju Luciću i Tajani Šarić organizatorici adventskog koncerta duhovne glazbe u Gunji ček na spomenuti iznos u prostorima HDS ZAMP-a svečano su uručili glavni tajnik HDS-a Antun Tomislav Šaban i glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec. U ime svih autora koji su sudjelovali u akciji ček su predali i Srđan Dedić koji se odrekao održavanja svog obljetničkog autorskog koncerta donirajući njegov ukupni budžet od 30.000 kn i Ibrica Jusić koji je zaradu svih svojih djela u 2014. godini donirao za poplavljenu Slavoniju.

“Budi sretan dok možeš pomoći nekome, tako mi je uvijek govorila majka, i zato sam, dirnut scenama koje sam gledao na televiziji onih dana u svibnju, dao sve svoje pjesme u ovoj akciji. Sretan sam što će novac otići u izgradnju dječjeg vrtića a rado ću im i zapjevati i zasvirati tamo“, rekao je nesebični Ibrica. Hrvoje Lucić, načelnik općine Gunja je zahvalio svim autorima i uključenima u akciju: “Nadam se da se vidimo na proljeće, prilikom otvaranja vrtića, u Gunji!“ rekao je dok je Tajana Šarić sve pozvala na humanitarni koncert „Veselje ti navješćujem“ u Gunji ove subote.

Preostalih 85.000,00 kn bit će uplaćeno za stipendiranje 79 osnovnoškolskih i srednjoškolskih učenika te studenata lošijeg financijskog stanja s tog područja, na račun Caritasove zaklade Dr. Nikola Dogan Đakovačko—osječke nadbiskupije.

Podsjetimo, zbog katastrofalnih poplava u Slavoniji HDS ZAMP je u svibnju 2014. pokrenuo humanitarnu inicijativu i pozvao svoje članove autore da se pridruže akciji pomoći stanovnicima poplavljenih područja. Odaziv je bio odličan – više od 170 autora i nositelja prava na glazbena djela odrekli su se tantijema jedne ili više skladbi po njihovom izboru, na period od godine dana. Tako je nastala „Playlista za Slavoniju“ s više od 200 skladbi. Neke su od njih veliki hitovi naših najpoznatijih skladatelja a neke su ponekad i jedina pjesma javnosti manje poznatih autora, koji se glazbom bave iz hobija. Važno je da su svi koji su ih „darovali“ imali istu plemenitu nakanu.

glazbenici donacija

HDS ZAMP je honorare za sva javna emitiranja ili koncertna izvođenja pjesama s “Playliste za Slavoniju“ u 2014. prikupljao na poseban račun, a ova lista ukupno je zaradila 290.410,63 kn.

Prvi dio zarade odnosno 105.179,97 kn uplaćeno je na račun Gradskog Crvenog križa Županja i to namjenski za potrebe kontejnerskih naselja i ljetovanja djece s poplavljenog područja u odmaralištu Crvenog križa u Rogoznici, gdje smo ih i mi posjetili zajedno s Marijanom Banom i s njima proveli jednu lijepu večer.

Uz to, HDS ZAMP je prvih dana poplava donirao 150 tisuća kn iz troškova svog poslovanja. Tako je ukupan iznos kojim su autori i njihova služba zaštite prava pomogli poplavljenim područjima prešao 440 tisuća kn.


Komentari