VELIKI POTICAJ BANKAMA ZA OPROST DUGOVA: Evo tko sve može očekivati otpis kredita

Photo: Patrik Macek/PIXSELL

Ova reforma bi mogla biti ogromni poticaj bankama da otpišu milijarde duga.

Predloženom poreznom reformom Ministarstvo financija najavilo je da će 2017. smanjiti poreznu obvezu bankama ukoliko banke otpišu kredite koje su 31. prosinca 2015. svrstali u nenaplative kredite, a to se odnosi na kredite kojima više od 90 dana nije plaćena ugovorena rata.

U nešto manje od dvije godine, banke su otpisale 12 milijardi kuna duga, no polovina tog otpisa odnosi se na konverziju švicarskog franka. Cilj Vlade jest potaknuti veći oprost problematičnih dugova, stoga će bankama dopustiti da u narednoj godini svaku otpisanu kunu duga knjiže kao porezno priznati rashod na koji neće platiti porez na dobit.

Na koji način i kojim građanima će se otpisivati dugovi stvar je poslovne odluke banaka, u dogovoru s klijentima, a priliku za otpis duga, djelomično ili u potpunosti imaju građani i tvrtke čiji su krediti 31. prosinca 2015. označeni kao loši.

Oprost mogu očekivati blokirani, ovršeni i tvrtke u blokadi.

“Ovo je prilika da se dužnik financijski oporavi dok je još živ i dok nije uništen ovrhama i sudskim postupkom.” kazao je  Damir Odak, viceguverner HNB-a, piše Večernji.

Ministar financija, Zdravko Marić rekao je da se radi o jednokratnoj mjeri koja nije kompenzacija bankama za gubitke iz konverzije, nego namjera Vlade da smanji zaduženost privatnog sektora. Ovim prijedlogom, također se izbjegavaju posrednici kojima su banke prodale dugove i time se daje prilika bankama da se izravno dogovore s klijentom, navodi je Odak.

 

 

 

 


Komentari