VELIKE POLICIJSKE KONTROLE: Za ovakva vozila slijede paprene sankcije

ILUSTRACIJA: Davor Puklavec/PIXSELL

Ako vaš automobil nije osiguran i zateknete se u njemu na cesti, policija vas iznimno lako može uhvatiti i utvrditi da ste u prekršaju.

To je potvrđeno na prezentaciji kampanje “Stop neosiguranim vozilima” koju provode Hrvatski ured za osiguranje (HUO) i MUP RH u okviru Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Cilj kampanje je dodatno smanjiti broj neosiguranih i neregistriranih vozila, te podići svijest u javnosti o važnosti obavezne registracije i osiguranja.

“Kampanja je započela 2009. kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 50.000. Velik je to uspjeh obzirom da su štete po neosiguranim vozilima u spomenutom periodu manje za 75 %”, rekao je Hrvoje Pauković, direktor Hrvatskog ureda za osiguranje. Pritom nadodaje da u slučaju sudara, ukoliko osoba nema obavezno osiguranje od automobilske odgovornosti, utoliko neograničeno odgovara za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50.000 kuna, zbog čega pozivaju sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti.

FOTO: Pixabay
FOTO: Pixabay

Više od 11 tisuća prekršaja samo u 2016. godini

U devet mjeseci ove godine zabilježeno je 11.227 prekršaja upravljanja vozilima koja su bila tehnički nepregledana, neregistrirana i neosigurana. U nesrećama s poginulim osobama sudjelovalo je 307 vozila, a od tog broja, 24 vozila ili 7,8 posto vozila bilo je neosigurano.

Ove podatke iznio je Josip Matajia, voditelj Službe za sigurnost cestovnog prometa Ministarstva unutarnjih poslova.

“Pomoću radarskih uređaja za mjerenje brzine s ugrađenim sustavom za automatsko prepoznavanje registarskih pločica, kao i uređajima namijenjenima samo za automatsko prepoznavanje registarskih pločica (ANPR), identificirat ćemo prekršaje i poduzeti odgovarajuće mjere prema Zakonu o obveznim osiguranjima u prometu i prema Zakonu o sigurnosti prometa na cestama”, objasnio je.

Kamere očitavaju vozila u sekundi i prepoznaju registarske oznake drugih država

Sustav je djelo hrvatskih programskih stručnjaka, instaliran je trenutno u devet policijskih uprava i Mobilnoj jedinici prometne policije. Kamere ANPR-a očitavaju i do 10 vozila u sekundi s točnosti očitanja najmanje 90 %, danju ili noću, u uvjetima smanjene vidljivosti, te pri brzinama većim od 200 kilometara na sat ukoliko zbrojimo brzine svih vozila u pokretu.

Prepoznaje registarske oznake svih EU država, Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne gore i Makedonije, te jedinstvene troredne hrvatske registarske oznake motocikala i mopeda.

Policija automatski šalje svakom vlasniku vozila koji u zakonskom roku ne odjavi vozilo i vrati pločice prekršajni nalog i kaznu u iznosu od 700 kuna. Ukoliko je od isteka proteklo više od jedne godine, MUP RH je ovlašten odjaviti vozilo bez da su prometna dozvola i registracijske pločice vraćeni.

Iznos od 2.000 kuna platit će vozač koji upravlja neregistriranim vozilom ili ukoliko je isteklo važenje prometne dozvole za više od 15 dana.


Komentari