Velika prijevara širi se s Jadrana: Na ovom se zgrću milijuni

Splitska plaža, foto: Josko Ponos / CROPIX

Inspekcijski nadzor usred turističke sezone otkrio je šokante podatke, javlja RTL. Naime, na samo trećinu izdanih računa plaćen je porez, a premda je zarada veća nego lani ugostitelji su pronašli metodu kako izbjeći državne namete.

Umjesto računa-ponuda, s oznakom ‘ovo nije fiskalizirani račun’.

”To je ponuda ili narudžba. Oni koriste ta dva elementa, na način da prvo izdaju ponudu ili narudžbu. To je zakonom dozvoljeno prije plaćanja zato što ne znaš na koji način će kupac platiti taj račun”, objasnio je predstavnik Koordinacije ugostitelja Hrvatske Marin Medak.

Ukoliko pak plaćate karticom nakon predračuna dobivate pravi, fiskalizirani račun, ako pak posegnete za plaćanjem gotovinom tada ugostitelj može i ne otkucati pravi račun, čime ne plaća porez, ako vi to niste primjetili. Najlakša su pak meta turisti koji ne provjeravaju fiskalizaciju.

”Provjerim što je na računu ovdje, i iznos. Ali to je sve što pogledam”, rekao je turist Adrian iz Norveške.

Premda je gostiju manje u odnosu na prošlu godinu, u srpnju ove godine zaradili smo 1,7 mlrd kuna više, a porezni nadzor utvrdio je da sive ekonomije itekako ima. Porezna je samo prošlog mjeseca bila u 1619 nadzora, a u njih čak 1141 pronađene su nepravilnosti, točnije svega 500-tinjak fiskalnih obveznika posluje uredno, dok su ostalima naplaćene kazne u iznosu od 1,113,262 kuna. U poreznoj upozoravaju da nefiskalizirani račun gost nije dužan platiti.


Komentari