VELIKA AKCIJA NA JUGU HRVATSKE! Inspekcija u Dalmaciji zaplijenila 4.5 tone sumnjivog mesa

OLYMPUS DIGITAL CAMERA/Wikimedia

Za dio mesa inspektori uopće nisu znali odakle dolazi te je li zdravstveno ispravno.

Četiri i pola tone mesa sumnjivog porijekla zaplijenjeno je u velikoj akciji na jugu Hrvatske. Riječ je o operaciji “Južna granica 2016” što su ju veterinarski inspektori i carinici više dana provodili u Dalmaciji – Zadru, Splitu, Šibeniku i Dubrovniku. Kontrolirali su desetke klaonica, mesnica, sajmova, prijevoznika i trgovina mesom. Iako su do sada, već ovog ljeta uništene tisuće kilograma mesa koje bi moglo biti opasno za zdravlje ljudi, i dalje ga se pronalazi u prodaji, piše Net.hr.

“Cilj operativne akcije bila je kontrola podrijetla i označavanja životinja u klaonicama, prijevoza životinja u cestovnom prometu, stočnog sajma, zdravstvene ispravnosti i sljedivosti hrane životinjskog podrijetla, te sprečavanje obavljanja neregistrirane djelatnosti klanja stoke”, objašnjeno je iz Ministarstva poljoprivrede.

“Pronašli smo svinjsko meso koje nije prošlo obavezan pregled na trihinelu, ali je unatoč tome završilo u mesnicama”, doznaje se od inspektora.

Iako se ne zna koliko je mesa prodano, inspekcije su sumnjive komade nakon testiranja oduzele. Riječ je o ukupno 4.552 kilograma mesa, raznih mesnih pripravaka i mesnih proizvoda. Zaplijenjene su i 52 životinje – dva goveda, 11 koza uključujući jarad, 18 janjadi i 21 svinja. U čak pet slučajeva otkriven je prijevoz i trgovina životinjama bez registracije, dok je u dva slučaja izdana zabrana obavljanja djelatnosti maloprodaje mesa, odnosno mesnice za zatvorene dok ne reguliraju svoj status.


Komentari