CIJELA HRVATSKA GASI SVIJETLA: Točno 68 hrvatskih gradova večeras u potpunom mraku

flitemedia.com

U Satu za planet Zemlju ove godine sudjeluje 178 zemalja, točnije više od 7000 gradova.

Dosad rekordan broj hrvatskih gradova, točnije njih čak 68 u subotu će u 20,30 sati isključiti dekorativnu rasvjetu svojih najznačajnijih znamenitosti, kao i javnu rasvjetu brojnih trgova i ulica. Naime, riječ je o hrvatskom doprinosu najvećoj globalnoj volonterskoj akciji pod nazivom “Sat za planet Zemlju”, koju svjetska organizacija za zaštitu prirode WWF (World Wide Fund for Nature) organizira desetu godinu za redom-

U Hrvatskoj, WWF je obilježavanje popularnog Earth Houra  započelo ujutro akcijom pošumljavanja u Parku prirode Medvednica gdje je organizirana sadnja 5000 sadnica, što ovaj zagrebački park prirode čini bogatijim za čak jedan hektar šume. U sadnji je sudjelovalo oko 300 ljubitelja prirode.

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]U Hrvatskoj će dubrovačke gradske zidine, zagrebačka katedrala, južno pročelje Dioklecijanove palače sa splitskom rivom, pulska Arena, zagrebački Muzej suvremene umjetnosti i mnogi drugi u subotu biti u mraku, uz bok Eiffelovom tornju, rimskom Coloseumu, egipatskim piramidama i brojnim svjetskim kulturnim simbolima. [/box]

Sudjeluje više od 7000 gradova

Prema izvještaju Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC), Hrvatska se zajedno sa zemljama Europske unije obvezuje da će za 40% smanjiti emisiju stakleničkih plinova do 2030. u odnosu na 1990. godinu. Ove godine, sudjeluje 178 zemalja, točnije više od 7000 gradova.

EU je već smanjila svoje emisije za 19%, a BDP je porastao za 44%.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič pozvao je stanovnike Europe da se pridruže ovoj WWF-ovoj akciji i doniraju svoje Facebook profile prema uputama na earthour.org.

”Sada, nakon Pariza, imamo plan koji nas sve povezuje, koji može umanjiti posljedice klimatskih promjena i osigurati opstanak naših vrsta. Ali pravi posao počinje tek sada! Stoga je izuzetno važno da podsjetimo čelnike država da provode ambiciozan plan postignut u Parizu. Kako? Za početak se aktivirajte na svojim društvenim mrežama i isključite svjetla. Neka vaši prijatelji znaju da podržavate Sat za planet Zemlju”, rekao je Šefčovič, naglasivši da i zgrada Europske komisije tone u mrak.

Izložba u MSU

Muzej suvremene umjetnosti  upravo ovim povodom, poziva građane da im se u subotu u 15 sati pridruže u izložbi [email protected], koja propituje odnos čovjeka i prirode. Svake godine ova akcija nastavlja obarati rekorde po broju sudionika, pa su tako prošle godine sudjelovale 172 zemlje, a u mrak je utonulo više od 10 000 znamenitosti, među kojima i 42 svjetske baštine; dvije su bile iz Hrvatske – stara jezgra Dubrovnika i južno pročelje Dioklecijanove palače.

>>> ZAGREB ĆE U SUBOTU UTONUTI U MRAK: Kada vidite razlog i vi ćete se htjeti pridružiti


Komentari