UVOĐENJE UNIFORMI U HRVATSKE ŠKOLE? Tema koja je podijelila i roditelje i školarce

Facebook

Šibenska osnovna škola Jurja Dalmatinca prva će u hrvatskoj svoje školarce zaodjenuti u uniforme.

Ovaj šibenski primjer potaknuo je polemiku u javnosti o potrebama za školskim uniformama. I stavovi roditelja s kojima  s kojima smo razgovarali o ovoj temi su oprečni. Neki smatraju kako bi se uvođenjem uniformi smanjila sloboda i kreativnost, dok drugi tvrde kako bi se smanjila diskriminacija.

“Ja sam svakako za uniforme, mislim da djeca prve traume imaju već u vrtiću jer i tete nažalost gledaju etikete pa prave razliku. I onda dođe škola pa krenu zadirkivanje i grupiranja djece. Zato sam za uniforme i da djeca imaju djetinjstvo u kojem će biti samo djeca i to svi isti, a ne robovi snobovskih roditelja. Pa se onda i oni roditelji koji ne mogu trude ugoditi djeci, a nažalost rade im medvjeđu uslugu. Živjele uniforme i veselo djetinjstvo bez etiketiranja!”, rekla nam je majka dvoje djece, dok se druga nadovezala kako uniforme nisu loša stvar: “Osobnost će izbiti i kroz uniformu, a klasne razlike su manje vidljive i djeca se bolje osjećaju. Osim toga, praktično je i nama roditeljima.”

“Definitivno sam za uvođenje uniformi. Razlog je jednostavan. Da se manje vide ekonomske razlike.”, rekla je djevojka čiji brat završava srednju školu i nadodala kako bi se uvođenjem uniformi školarci više posvetili bitnijim stvarima od tog tko nosi odjeću s Borongaja, tko Nike ili drugu marku. Njezina zamisao je da uniforme budu moderne i udobne te praktične za djecu.

Još jedan pobornik uniformi je i novopečeni otac koji kaže: “Vrijeme je da se ponovno uvede disciplina u škole u svakom obliku. Djeca doista dolaze neprimjereno obučena i prerano odrastaju. Škola bi trebala biti mjesto u kojem je ipak imperativ na učenju”. S njim se složila i Tanja koja kaže kako je za uniforme jer se kroz to bar malo nauče kako nije primjereno obući minicu ili dekolte u školu..

Sramotno je gledati ljude na način tko ima, a tko nema: ” To sve dolazi od kuće, sve je stvar odgoja”

Buduća majka se protivi uvođenju uniformi jer smatra da djeca i kroz odjeću odražavaju dio svoje osobnosti. “Roditelji i profesori moraju naučiti djecu neetiketiranju jer prije ili kasnije naići će na nešto takvo. Dok klinci furaju tablete u školu, obuć ih u kute i nema nekakva učinka. Nije sramota imati ili nemati, sramota je po tom gledati ljude. Od tog se treba odučit”, zaključila je Ivana.

“Žalosno je to što sve dolazi iz kuće,  sve je stvar odgoja…Ako ti svoje dijete učiš da nije bitna marka odjeće,nego kakav je tko čovjek, onda se ne bi trebale uvoditi uniforme! Samo što je to opći problem, žut-crn,mali-veliki,mršav-debeli. Možda i trebaju uniforme, ali ja ipak mislim da je do odgoja.”, složila se još jedna majka s Ivanom, da sve polazi od kuće.

“Pametnije bi bilo da se zabrani upotreba mobitela i tableta u školama, jer je tehnologija ukrala djetinjstvo….uostalom takav smo mentalitet…nek nemamo što jest mjesec dana, kupi najskulje i gladuj, al bitno da ona baba s trećeg kata to ne vidi.”, rekao je Marko koji je lani završio srednju školu.

U osnovnoj školi da, u srednjoj ne

Neki su pak zaključili kako nije loša ideja uvesti uniforme u osnovne škole: “U osnovnoj školi bi bilo dobro, u srednjoj ne. Zato što bi u srednju školu već trebali doći izgrađeni ljudi kojima nije bitno što nosiš, nego neke druge vrijednosti koje se uče od malih nogu”, složili su se Igor i Tihana.

“Po meni je to odluka koju treba donesti škola – ako škola drži do sloge i zajedništva ok, ali ne smatram to nužnim.”, rekao je Leo.

Tko bi trebao plaćati uniforme?

I ova tema je povukla brojne dileme, no većina se složila kako bi roditelji trebali platiti uniformu, dok su neki ipak rekli kako bi pola trebala plaćati država ili škola koja ih želi uvesti.

Roditelji bi trebali plaćati, ako sada kupujemo djeci odjeću za školu isto bi tako kupili i tu uniformu.”, zaključila je većina. Dok su neki ipak rekli kako ne bi bilo loše da dio troškova snosi država ili škola.

Daniel i Leo su došli na ideju koja bi bila dobra i za roditelje i za hrvatske tvrtke

Ne bi bilo loše kada bi neka hrvatska tvrtka ili čak više njih, proizvodila uniforme za škole kada bi se uvele, tako bi se spasilo, primjerice Kamensko ili druge hrvatske tvrtke koje se bave krojenjem. Samim time bi modernizirali stare tvornice i obnovili tu proizvodnju koja je nekoć cvala kod nas.


Komentari