Uvode se nova pravila za nezaposlene: Evo što više nećete morati raditi na burzi

Vlado Šestan/Facebook

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pripremilo je niz novih pravilnika s nizom promjena koji se odnose na posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

Među ostalim, nezaposlene osobe neće više morati voditi dnevnik traženja posla, što im je do sada bila jedna od zadaća kojom su dokazivale da aktivno traže posao, a ukida se i obveza redovnog telefonskog javljanja savjetniku na burzi, piše Novi list.

Međutim, iako se ukida dnevnik traženja posla, nezaposlena osoba i dalje će obavještavati svoga savjetnika o ishodima javljanja na natječaje za slobodna radna mjesta. Na taj će način aktivno traženje posla i dalje podrazumijevati da nezaposlene osobe sudjeluju u individualnim konzultacijama, grupnom informiranju, radionicama za stjecanje vještina aktivnog traženja posla te utvrđivanju aktivnosti i ciljeva profesionalnog plana s rokovima provedbe.

Jedna od novina, a prema preporukama Europske komisije, jasnija je aktivacija dugotrajno nezaposlenih osoba, odnosno onih koji su u evidentiranoj nezaposlenosti dulje od godinu dana, piše Novi list. S njima će se sklapati Sporazum o uključivanju na tržište rada, obvezujući dokument kojim se definiraju aktivnosti dugotrajno nezaposlene osobe i HZZ-a te rokovi provedbe. Taj Sporazum utvrđivat će savjetnik za zapošljavanje u suradnji s dugotrajno nezaposlenom osobom najkasnije do 18. mjeseca od ulaska u evidenciju nezaposlenosti.

Također, sezonski radnici koji s kontinenta sele u turistička središta ubuduće bi mogli imati bolji smještaj, a mijenjaju se i pravilnici o jednokratnoj pomoći i naknadi putnih i selidbenih troškova.

Komentari

Komentari