VELIKA KOALICIJA HDZ-a i SDP-a! UVJETI MOST-a POD POVEĆALOM: Što znači Vlada nacionalnog jedinstva?

Na press konferenciji čelnici MOST-a obratili su se javnosti i iznijeli ono što se događalo zadnjih 5 sati.

”Otvorili smo razgovore s HDZ-om i SDP-om jer Hrvatska danas treba jedinstvo. Prioritet u RH je gospodarska situacija. Na takav način smo istupili i prema HDZ-u i SDP-u. Od njih očekujemo da taj dio prihvvate i da se u RH pokuša napraviti jedinstva valda. To je jedini uvjet na koji je moguć sav onaj reformski paket mjera koji mi želimo napraviti. Ako želite napraviti reformu u javnoj upravi morate imati dvotrećinsku većinu. Mi imamo birače i lijevo i desno orijentirane. Dali su nam glas za ono što smo mi predstavljali. Da idemo naprijed, da nema podjela… za jedinstvo”, kazao je Petrov i dodao kako će o stavovima Milanovića i Karamarka morati pitati njih same.

“Mi možemo biti moderator takvom jedinstvu. To je naš stav i od toga nećemo odustati.” poručio je Petrov.

Karamarko i Milanović ne žele za isti stol

Tomislav Karamarko priznao je kako je jako zadovoljan sastankom.


“Još nismo ništa dogovorili, zadovoljan sam jer imamo puno dodirnih točaka. Sve promjene i reforme Mosta su već zadržane i elaborirane u našem programu”, poručio je Karamarko i rekao kako reforme mogu provesti HDZ i i Most zajedno, a nikako oni koji četiri godine nisu ništa napravili.

Rekao je kako ne želi sjesti za stol s onima koji su upropastili hrvatsko gospodarstvo. Na pitanje tko bi trebao biti mandatar kratko je komentirao: “Mene trenutno zanima program, a ne mandatar”. Nakon održanog sastanka na kojem je zaključeno kako će se pregovori nastaviti, oglasio se i Zoran Milanović. On je naime, upitao predstavnike MOST-a kako to misle provesti te im je pokušao objasniti da bi to bilo varanje njihovih birača koji su im dali povjerenje na izborima.

PicMonkey Collage

Žarko Puhovski: ”To bi bio kraj parlamentarne demokracije”

Prijedlog MOST-a komentirao je i politički analitičar Žarko Puhovski.

”To su amaterske besmislice. Prvo, ako HDZ i SDP mogu zajedno u istu Vladu, onda im Most ni ne treba. Drugo, to bi bio kraj parlamentarne demokracije u nas jer bi se Sabor sveo na 12 posto zastupnika koji ne bi bili dio vladajuće koalicije. Treće, to bi bilo ignoriranje volje birača jer su birači na izborima u velikoj većini rekli ‘ne’ i SDP-u i HDZ-u. I na kraju, takva Vlada formira se u trenucima kada je zemlja u ratnom stanju ili kada je u zemlji nemoguć normalan život. To u Hrvatskoj nije slučaj. Mislim da ni Milanović ni Karamarko neće prisati na to”, kazao je politički analitičar Žarko Puhovski za portal Politika Plus.

PUHOVSKI

ŠTO JE VLADA NACIONALNOG JEDINSTVA?

Vlada nacionalnog jedinstva ili rjeđe spominjano nacionalna vlada u najširem smislu označava izvršnu vlast sastavljenu od predstavnika svih ili najvećih političkih stranaka ili u političkom relevantnih pokreta, pojedinaca i grupa u nekoj državi.

Drugim riječima, pod time se podrazumijeva vlada u parlamentarnim sistemima sastavljena od predstavnika svih ili najvećih stranaka predstavljenih u parlamentu, ovom slučaju Hrvatskom saboru.  Drugim riječima, Vlada nacionalnog jedinstva predstavlja podvrstu velike koalicije i u pravilu se primjenjuje u izvanrednim situacijama kao što su rat ili velika ekonomska kriza.

[box type=”shadow” align=”” class=”” width=””]Na prostoru bivše Jugoslavije kao jedan od primjera takve vlade se navodi Vlada demokratskog jedinstva koju je u Hrvatskoj za vrijeme rata 1991. i 1992. vodio Franjo Gregurić, a u kojoj su uz vladajući HDZ činili predstavnici još nekoliko parlamentarnih stranaka.[/box]

>>> HDZ KREĆE U RUŠENJE MOST-a, SDP DAJE SVE: Očekuje nas velika koalicija ili ponovljeni izbori!

Komentari

loading...
-->