UPOZORENJE IZ HRVATSKE UDRUGE BANAKA: Ne nasjedajte na lažne online ponude i oglase!

Flickr.com

Sve je više lažnih oglasa koje prevaranti koriste kako bi došli do vaših novaca na računu.

Iz Hrvatske udruge banaka upozoravaju građane na lažne online ponude i oglase putem kojih se zlorabe osobni podaci i podaci o kartici. Iz HUB-a pozivaju građane na oprez kako ne bi ostali bez novaca zbog raznoraznih prevaranata.

HUB upozorava da su se u posljednje vrijeme na stranicama društvenih mreža pojavili su se oglasi koji privlače potencijalne kupce na povoljnu kupnju različite brendirane robe (obuće, odjeće i drugih predmeta) – “HOT SALE”, “80% OFF”, “Discount Sale” ponude i slično. Otvaranjem linka od korisnika se traži unos osobnih podataka za registraciju, a nakon odabira plaćanja otvara se stranica s početnim slovima “http”, umjesto “http”“.

Riječ je o lažnim stranicama koje služe za prikupljanje osobnih podataka i podataka o kartici, dok kupci robu za koju misle da su je naručili ne dobivaju. Njihovi podaci mogu se koristiti za plaćanje na drugim internetskim trgovinama, pri čemu korisnici tek naknadno uočavaju da su njihovi računi terećeni za transakcije koje nisu izvršili.
Kupce upozoravaju da pri kupnji na internetu obavezno sami upisuju web adresu prodajnog mjesta, nikada putem poveznica (linkova) s drugih web stranica te da prije unošenja kartičnih podataka obavezno provjere radi li se o sigurnim internetskim stranicama i tako izbjegnu troškove za transakcije koje nisu izvršili.

 

Komentari

Komentari

loading...