UMIROVLJENICI ŽELE BOŽIĆNICE: ‘Premijer i ministar Marić mogu iznaći par stotina milijuna’

Facebook

U BUZ-u smatraju kako je došlo vrijeme da ove godine umirovljenici dobiju božićnice.

Njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

Nakon niza sušnih godina za sve hrvatske umirovljenike, između ostalog i kada je riječ o božićnicama, je konačno došla i ova predbožićna 2016. u kojoj vlada teško da može naći neki opravdan razlog za njen izostanak. Bila bi to samo još jedna potvrda i svih pozitivnih financijskih efekata koji se događaju u Hrvatskoj jer su svi ekonomsko – financijski pokazatelji u uzlaznoj putanji iako je Hrvatska gotovo godinu dana bila bez funkcionalne vlade.

Svi su naime sadašnji pokazatelji kojima se mjeri rast industrijske proizvodnje, potrošnje, BDP-a, itd… dovoljan razlog da u ime 1,2 milijuna umirovljenika od vlade RH zatražimo da u ovogodišnji rebalans proračuna čim prije unese i stavku jednokratne isplate božićnica za sve umirovljenike. Ne zaboravimo da velika većina hrvatskih umirovljenika ima mirovine manje od prosječnih cca 2.300,00 kuna tako da bi nekoliko stotina kuna pred blagdan Božića i te kako dobro došlo za njihov skromni kućni budžet.

Također od vlade tražimo da poučeni dosadašnjim lošim iskustvima, kada je božićnica isplaćivana prvenstveno radi predizbornih dodvoravanja, posebno povedu računa i o činjenici da uz odluku o isplati božićnice za 2016. godinu treba istovremeno, kako bi se izbjeglo mogućnost narušavanja nekih drugih prava umirovljenika, donijeti i potrebiti pravni okvir – akte kojima isplaćeni iznos za božićnicu ne bi ulazio u dohodovni cenzus, kao i bio izuzet od moguće ovrhe, u koliko se radi o isplati božićnice na blokirani račun od kojih je na žalost veliki broj i od samih umirovljenika.

Uvjereni smo da bi ovakav potez vlade kod svih hrvatskih umirovljenika bio dočekan sa neskrivenim oduševljenjem, ali što je možda za samu vladu još i važnije, potvrdio bi na konkretnom primjeru njenu socijalnu osjetljivost koja bi se time sa deklarativne razine pretočila u konkretni i za sve umirovljenike korisni sadržaj.

Vjerujemo da predsjednik vlade Andrej Plenković sa svojim ministrom financija Zdravkom Marićem mogu iznaći tih par stotina milijuna kuna koji u sadašnjim okolnostima za proračun RH ne znače mnogo, no za veliku većinu od 1,2 milijuna umirovljenika znače toliko da je to riječima veoma teško i opisati.


Komentari