Od danas se ukidaju papirnati računi u javnom sektoru, a uskoro i u cijelom gospodarstvu

Ilustracija / Antena Zadar

Od danas nema više papirnatih računa, bar ne u poslovima s državom i javnim sektorom. Umjesto toga izdavat će se e-računi koji bi i državi, ali i poduzetnicima trebali donijeti značajne uštede. Prelazak na e-račune uskoro bi se trebao dogoditi i u cijelom gospodarstvu.

Iz informatičkog učilišta Algebra koje posluje s javnim sektorom kažu da bi sada sve trebalo biti brže i jednostavnije, javlja Dnevnik.

Neće više biti slanja računa poštom, pa ni troška poštarine za poduzetnike, no plaćat će se informacijski posrednici preko kojih će se razmjenjivati e-računi. Jedan od posrednika je i Fina.

Iz udruge računovođa ističu da bi informacijski posrednici trebali biti besplatni za najmanje poduzetnike koji državi izdaju svega nekoliko računa mjesečno ili godišnje s malim iznosima. U suprotnom će izdavanje e-računa tim poduzetnicima biti trošak, a ne ušteda.

Porezni stručnjaci ističu i da će biti teže kontrolirati elektroničke račune, ali sama digitalizacija neće spriječiti malverzacije u javnoj nabavi. Javna nabava godišnje iznosi oko 44 milijarde kuna.

Država računa da će zbog manje papirologije na javnoj nabavi uštedjeti više od dvije milijarde kuna. Europska unija procjenjuje da će se potpunim uvođenjem e-računa ostvariti uštede od 423 milijarde eura.


Komentari