Ukidaju se odluke o jamčevinama: Bandić, Pripuz i Mamići ponovno u Remetincu?

FOTO: Dražen Komar

Izmjene su stupile na snagu ovaj tjedan.

Izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) stupile su na snagu ovaj tjedan, a prijelazne odredbe su takve da će suci kaznenih odjela morati zasukati rukave sljedeća dva mjeseca, piše Novi list.

Sve donesene odluke o jamčevinama koje se ne tiču mogućnosti bijega iz države bit će ukinute te će sudovi morati donijeti nove odluke, koje će se zasnivati na dvije opcije: ili slanje u pritvor procesuiranu osobu, ili određivanje neke manje mjere osiguranja.

To znači da će veliki broj poznatih lica morati iščekivati mogućnost povratka iza rešetaka do kraja ljeta. Milan BandićPetar Pripuz, Zdravko Mamić, njegov sin Mario, sve su to osobe koje su trenutno na slobodi jer su uplatili jamčevine.

Njima će se novac vratiti, a sudovi će u roku dva mjeseca donijeti odluke hoće li se i oni vratiti u Remetinec, gdje se pospremaju svi oni iz Zagreba kojima se odred pritvor, odnosno ‘istražni zatvor’.

Treba razjasniti da jamčevina ostaje kao sredstvo osiguranja kod jednog slučaja – mogućnosti bijega. Stupanjem na snagu izmjena ZKP-a finalizirano je nešto što je započeto još u eri Kukuriku koalicije, a kad je zamijećen taj disbalans s mogućnostima davanja jamčevine za sve i svašta, piše Novi list.

Presudna je bila i odluka Ustavnog suda da se Milanu Bandiću, odnosno Marijanu Hanžekoviću koji je za njega dao jamčevinu, novac mora vratiti iako je počinio novo kazneno djelo.

Zaključeno je kako se radi o novom kaznenom djelu, a jamčevina je dana kao osiguranje da neće biti ponavljanja onog “starog” kaznenog djela. Kako bi se izbjegao kakav budući sličan teatar apsurda, politika je krenula u izmjene ZKP-a, koje su na snazi od četvrtka.


Komentari