UGODNO SU POPRIČALI: Orešković i Erdoğan žele jaču suradnju u energetici, turizmu, poljoprivredi i na vojnom području

Facebook

Premijer Orešković sastao se s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković sastao se danas u Banskim dvorima s predsjednikom Republike Turske Recepom Tayyipom Erdoğanom.

Na srdačnom i otvorenom sastanku obostrano su istaknuti vrlo dobri bilateralni odnosi. Republici Hrvatskoj osobito je u interesu ojačati gospodarsku suradnju s Turskom i povećati robnu razmjenu. U tom smislu, premijer Orešković najavio je reforme koje će uvelike olakšati uvjete poslovanja i omogućiti sigurno okruženje investitorima. Predsjednik Vlade zahvalio je na svemu što Turska radi od početka migracijske krize, pozdravio je revitalizaciju odnosa Europske unije i Turske te naglasio da se Republika Hrvatska zalaže za provođenje postignutog dogovora s Europskom unijom.

13055752_963069130478817_5736551900741305307_o

Obje su zemlje zainteresirane za stabilnost u regiji, a Hrvatska snažno podupire susjedne zemlje na putu u Europsku uniju.

Turski predsjednik zadovoljan posjetom

Predsjednik Erdoğan izrazio je zadovoljstvo posjetom Hrvatskoj, te kazao da o odličnim bilateralnim odnosima svjedoči i nazočnost 600 poslovnih ljudi na današnjem Hrvatsko-turskom gospodarskom forumu. Spomenuo je velike mogućnosti proširenja suradnje u energetici, turizmu, poljoprivredi i na vojnom području, a ponovio je i cilj od milijardu dolara u robnoj razmjeni s Republikom Hrvatskom.

Izrazio je uvjerenje da će broj turista iz Turske porasti nakon ukidanja viznog režima, što je predviđeno postignutim dogovorom između Europske unije i Turske. Turske tvrtke već su godinama prisutne na hrvatskom tržištu i namjeravaju povećati investicije, a predsjednik je najavio i namjeru da turska razvojna agencija otvori svoj ured u Zagrebu.

13063481_963069203812143_6119863999281532850_o (1)

Dotakli su se i izbjeglica

Predsjednik Erdoğan naglasio je da Turska, u kojoj trenutno boravi više od dva milijuna izbjeglica, nikad neće zatvoriti svoju granicu. Za zbrinjavanje izbjeglica Turska je do sada izdvojila preko 10 milijardi dolara, kazao je Erdogan, i u tom kontekstu ocijenio da obećana pomoć od strane Europske unije nije dovoljna.

Turska je vrlo aktivna u susjednoj Bosni i Hercegovini gdje sudjeluje u velikim infrastrukturnim projektima i zalaže se za očuvanje jedinstva BiH. Snažno se protivi svakom separatizmu, a za Daytonski sporazum smatra da je postao prepreka daljnjem razvoju Bosne i Hercegovine.

Potvrđeno je da je Turska važan partner svim državama u susjedstvu, a nezamjenjiv partner Hrvatskoj. Kao NATO saveznici, Hrvatska i Turska imaju osobitu odgovornost za očuvanje sigurnosti, mira i stabilnosti Jugoistočne Europe.


Komentari