UDRUGA ‘MEDICINSKA KONOPLJA’ poručila Ministarstvu da se pridržava kriterija

Facebook / Ilustracija

Povjerenstvo za analizu i preporuke primjene indijske konoplje/kanabinoida u medicinske svrhe, u zaključku od 2.6.2015. g. je donijelo odluku da je potrebno u redovitim vremenskim periodima (6-12mj) razmatrati nove znanstvene dokaze te ukoliko je došlo do novih spoznaja predložiti nadopune ili izmjene postojećih dokaza.

AMA (American Medical Association) prošle je godine objavila Meta-analizu relevantnih kliničkih proba. Sukladno rezultatima Meta-analize i članka “Medical Marijuana for Treatment of Chronic Pain and Other Medical and Psychiatric Problems A Clinical Review” (2) također objavljenog prošle godine, evidentno je da postoje znanstveni dokazi temeljem kojih je nužno proširitu listu indikacija za koje se propisuju pripravci od konoplje.

Prema navedenim člancima postoje dokazi da pripravci od konoplje/kanabinoida imaju pozitivne učinke i za indikacije koje nisu na listi, a to su redom: kronična bol u bolesnika koji nemaju maligna oboljenja, neuropatska bol, poremećaj sna, Touretteov sindrom.

2.Zahtjev

Tražimo da se hitno razmotre novi znanstveni dokazi. Tražimo da se tekst Članka 30.a Pravilnika o mjerilima za razvrstavanje lijekova te o propisivanju i izdavanju lijekova na recept, promijeni i da novi tekst Članka 30.a glasi:

“Lijekovi koji sadrže THC, dronabinol i nabilon mogu se propisivati za ublažavanje tegoba kod multiple skleroze, karcinoma, epilepsije, AIDS-a, kronične i neuropatske boli, poremećaja sna i Tourettovog sindroma.”

Obrazloženje zahtjeva

U Republici Hrvatskoj postoji znatan broj bolesnika koji pate od PTSP-a. Iskustva oboljelih PTSP-ovaca koji se liječe konopljom govore nam da bi konoplja mogla biti spasonosni lijek za te bolesnike. Relevantnih kliničkih proba za tu indikaciju na žalost još uvijek nema, a pokušaji dr. Sue Sisley da provede kliniku u SAD-u su opstruirani zadnjih 5 godina. Iskustva iz Izraele gdje je PTSP vrlo veliki problem govore nam da liječenje konopljom daje znatno bolje rezultate nego bilo koji drugi lijek.

S obzirom na činjenicu da veliki broj PTSP-ovaca pati od poremećaja sna, stavljanjem te indikacije na listu omogućilo bi se olakšanje tegoba velikom broju bolesnika koji su stradali u ratu.
Sugeriramo Ministarstvu da u nekom kliničkom centru pomogne organizaciju kliničke probe koja bi obuhvatila populaciju PTSP-ovaca.

U kliničkim probama koje je obuhvatila Meta-analiza AMA-e, za indikaciju poremećaja sna, detektirani su dokazi slabe snage. Međutim pripravak koji je korišten u klinici je Nabilon (sintetski kanabinoid sličan THC-u), što nije najbolji izbor lijeka za tu indikaciju. Izraelska iskustva nam govore da su prirodni pripravci od konoplje, a pogotovo pripravci od sorti u kojih je β-myrcene najzastupljeniji terpen, izuzetno učinkoviti za poremećaj sna.

Liječenje boli konopljom je praksa u EU, SAD-u, Kanadi i Izraelu, a prema arheološkim nalazima konoplja se kao lijek za bol koristi najmanje 4400 godina. U navedenim državama konoplja se koristi kao lijek za bol, kada drugi lijekovi ne daju rezultata, kod pacijeneta koji su postali ili ovisni o lijekovima ili rezistentni na učinke lijekova ili kao dodatak na postojeću terapiju.
Stavljanje ove indikacije na listu je nužno i hitno, a prema Meta-analizi AMA-e postoje dokazi da je konoplja/kanabinoidi učinkovit lijek za bol.

“Temeljem navedenog, tražimo od Ministarstva da se pridržava kriterija za stavljanje novih indikacija na listu, kriterija koje je definiralo upravo Ministarstvo. Molimo Ministarstvo da u zakonskom roku od 30 dana odgovori na ovaj zahtjev.”- poručuju iz Udruge “Medicinska Konoplja”


Komentari