UDARAC PO NAJOSJETLJIVIJIMA: Umirovljenicima dodatno naplaćuju gledanje TV-a i korištenje ventilatora

www.valleyandvalecommunityarts.co.uk

Domovi umirovljenicima dodatno naplaćuju usluge kao što su gledanje televizije ili korištenje ventilatora.

Pučka pravobraniteljica za starije i nemoćne osobe upozorava kako domovi, u kojima su te osobe smještene, korisnicima dodatno naplaćuju usluge kao što su korištenje klimatizacijskih uređaja, ventilatora ili gledanje televizije.

Preko 11 tisuća osoba u Hrvatskoj živi u javnim domovima za starije i nemoćne i žale se jer im iz godine u godinu u ionako često teškoj materijalnoj situaciji cijene smještaja u tim domovima rastu. Činjenica je da domove država i županije subvencioniraju, međutim te subvencije iz godine u godinu se smanjuju, a troškovi poslovanja domova rastu pa oni svoj trošak nerijetko prebacuju na korisnike, piše Glas Slavonije.

APSURDNO: Naplaćuju im korištenje klima i ventilatora

Sve češće plaćaju troškove s kojima u prvotnoj cijeni nisu bili ni upoznati, a riječ je o korištenju klima-uređaja, sobnih ventilatora, balkona pa i televizijskih prijamnika. Stoji to i u izvješću pravobraniteljice za starije osobe. To se čini zbog dodatne potrošnje električne energije, no po cijeni koja znatno nadmašuje njihovu stvarnu potrošnju.

Tako se korištenje ventilatora snage 40 vata u jednom javnom domu naplaćuje čak 120 kuna mjesečno. Cijena je obrazložena prevencijom masovnog korištenja dodatnih električnih uređaja u sobama, što može dovesti do kolapsa elektroenergetskog sustava doma zbog opterećenosti mreže te izazvati velike neplanirane troškove. Postupanje pučke pravobraniteljice po ovim pritužbama dovelo je do izmjene odluke Upravnog vijeća doma, pa se rashladni uređaji odnedavno naplaćuju samo ako je u prostoru u kojem borave osigurana propisana temperatura.

U slavonskim domovima čuli su da neke njihove kolege određene usluge naplaćuju dodatno, no kod njih toga, tvrde nema. U Domu za starije i nemoćne u Đakovu na smještaj se čeka do tri godine i na listi trenutačno imaju oko 800 zainteresiranih. Kod njih cijene variraju od 1860 do 2700 kuna ovisno o vrsti smještaja.

Obiteljski dom Ljubas posluje na četirima lokacijama od Slavonije do Dalmacije i cijene im, kažu, o tome i ovise i sve usluge su u to uračunate. Slavonci za dom izdvajaju do 3500 kuna, a Dalmatinci do 5000 kuna. Ne naplaćuju, ističu, čak ni šišanje jer im to rade djevojke kojima oni sami plate.

Ivanka Grdić iz Doma u Gorjanima navodi kako im je ionako u Slavoniji teško poslovati da bi imali još posebne naplate. “Rekli su nam da neki domovi dodatno naplaćuju posebna kupanja i slično. To nije slučaj ni kod nas, a ni kod bilo koga u domovima u Slavoniji. Nama je jasno da ovdje ljudi nemaju novca, dodatne usluge naplaćuju se vani, pa neki u bogatijim županijama to prenose kod sebe i naplaćuju”, kaže ona ističući da oni svoj usluge naplaćuju do 3000 kuna mjesečno.


Komentari