UBOJITA KRITIKA LOVRINOVIĆA: Otkrio tko su zapravo krivci za vanjski dug države!

Facebook

Lovrnović je podsjetio kako je zapravo do toga došlo i koga on smatra odgovornim.

Nakon što je iznio ozbiljne optužbe na račun HRT-a rekavši kako namjerno opstruiraju njegova izlaganja u Saboru, tako što prekidaju program kada on počinje govoriti o ozbiljnim temama, saborski zastupnik Mosta i predsjednik udruge Promijenimo Hrvatsku, Ivan Lovrinović, sve češće svoja izlaganja, opaske i ideje iznositi na društvenim mrežama.

Teme njegovih objava uglavnom se vežu za njegov financijski resor, a zna Lovrinović tu i tamo otkriti zanimljive informacije o kojima ne slušamo svakoga dana. Ovoga puta Lovrnović se dotakao najbolnije nam točke, one vanjskog duga. Lovrnović je samo podsjetio kako je zapravo do toga došlo i koga on smatra odgovornim.

Lovrinovićevu objavu prenosimo u cijelosti

“ZAŠTO NAS I DALJE ZADUŽUJU U INOZEMSTVU?

Danas je u medijima osvanula vijest da je hrvatski vanjski dug dostigao 108% BDP-a, odnosno oko 47 mlrd eura.
Bivši ministar financija je to komentirao ovako:”To je bitno za stabilnost države. Znate da smo se jeftinije zaduživali nego kada smo imali investicijski rejting i ta je protočnost, da se možete zadužiti, dobra i daje mir ministru financija da bude fleksibilan. Vidjeli ste da su poslovne banke prošle godine rekle da ne mogu više financirati ne samo državu, već i javna poduzeća”. Ono što je šokantno jest izjava Lalovca da je inozemno zaduživanje nužno za stabilnost!

Također bivši ministar financija Ivan Šuker izjavio je istom prigodom: “Jedino sa strukturnim reformama možete promijeniti prihodovnu i rashodovnu stranu proračuna, jer niti hrvatski građani niti hrvatsko gospodarstvo ne može više izdržati novo porezno opterećenje. I tko toga nije svjestan neće imati nikakve rezultate, a mislim da je Vlada Hvatske toga itekako svjesna.”

Šuker je također naglasio da se “aktiviranjem” (čitaj prodajom) državne imovine treba rješavati ovaj problem uz strukturne reforme koje nije opisao. Stranačka struktura inozemnog duga izgleda otprilike ovako: od 47 mlrd eura vanjskog duga HDZ je “proizveo” oko 40 a SDP oko 7 mlrd. Kada je završavala Tuđmanova era hrvatski vanjski dug je iznosio oko 10 mlrd dolara od čega smo oko polovicu naslijedili iz bivše YU. Nakon Tuđmana otkriveno je da su strani krediti prava stvar!

Kao što vidite o vanjskom dugu najviše govore upravo oni koji su ga i stvarali. Ostaje jedno dječje pitanje: Zašto ste se toliko zaduživali u inozemstvu kada smo imali i imamo toliku devizni štednju i kada smo najveći dio domaćih potreba mogli financirati domaćom valutom“.

Izrezak

HDZ i Most mogli bi obmanuti javnost

Lovrinović je, kao što to i inače radi, nastavio raspravljati s pratiteljima o ovome problemu, a dotakao se u jednom trenutku  i provođenja monetarne reforme. Reforme koju je on sam pisao, ali kako su ga istisnuli s mjesta ministra financija i prepustili resor HDZ-u, Lovrinović sada jedino može ustrajati u provođenju reforme, ali je ne može i provesti. Kazao je ako HDZ i Most ne sprovedu reformu da će to značiti kako su obmanuli javnost.

lovrinovic

>>> LOVRINOVIĆ OPET UDARA PO VLADI: Bez dlake na jeziku opalio po Karamarku i Juretić

>>> LOVRINOVIĆEVA PORUKA ZAPALILA JAVNOST: Iznio teške optužbe na račun HRT-a! (FOTO)


Komentari