Ubojica s Kvatrića ‘nije vidio ljude pred sobom zbog zračnih jastuka’

Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Imao je više od 2 promila alkohola u krvi.

U nesreći na Kvatriću bračni par iz Dubrovnika poginuo je usljed naleta automobila za čijim volanom je sjedio pijani vozač.

“U nesreći su se aktivirali vozački i suvozački zračni jastuk, kao i desna bočna zračna zavjesa. Oni su se sigurno otvorili kad je vozilo udarilo u zaštitnu ogradu nogostupa. Prilikom aktiviranja zračnog jastuka, vozač ne vidi što se događa ispred njega”, rekao je prometni vještak dipl. ing. Zvonko Ivašić.

Vještak je svjedočio na suđenu Nikoli Kovačeviću u četvrtak na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu, gdje se vodi postupak zbog izazivanja prometne nesreće 11. travnja 2016. godine. 

Kovačevića terete da se zabio u skupinu pješaka vozeći 108 kilometara na sat, pritom je usmrtio je bračni par Ljiljanu i Aleksandra Kusalovića iz Dubrovnika i ozlijedio još dvoje ljudi. Nekon nesreće počeo je bježati zbog čega ga se optužuje i za nepružanje liječničke pomoći.

Vozač je na sudu priznao krivnju za izazivanje prometne nesreće, ali tvrdi da nije bježao. Njegova obrana izložila je tezu da Kovačević zbog zračnih jastuka nije vidio ljude pred sobom, te da u takvom stanju u kakvom je bio nije ni mogao pomoći unesrećenima. Upravo zbog toga su na suđenje pozvani psihijatrijski i toksikološki vještaci.

Toksikologinja dr. med. Ranka Ferček izračunala je da je Kovačević u trenutku nesreće imao najmanje 2,16 promila alkohola u organizmu. Pri tolikoj koncentraciji dolazi do poremećaja u percepciji stvari i motorici, te se javljaju smetnje u vizualnom opažanju, mrlje pred očima, a poremećena je i fin motorika.

“Osoba je sklona i neadekvatnom razumijevanju događaja”, potvrdila je dr. Ferček. Prokomentirala je i neurološki nalaz napravljen neposredno nakon nesreće u kojem stoji da je vozač pri svjesti te da se jasno sjeća događaja. Kovačević je bio miran i jasnog predočavanja. Osim toga, bazdio je na alkohol, a hod i fina motorika bili su mu nesigurni, piše 24sata.

>>> SLOMIO SE NA SUDU: Ubojica s Kvatrića priznao, tvrdi da je i njegov život uništen

>>> ODBIO DA MU SE PROČITA ZAPISNIK: Ubojica s Kvatrića, početak suđenja čeka na slobodi

>>> UBOJICA S KVATRIĆA BIO PIJANIJI NEGO ŠTO SE MISLILO: Žrtva nesreće zavapila: ‘Prijateljica mi je umrla pred očima’


Komentari