U Ruševom obilježena komemoracija povodom Međunarodnog dana nestalih osoba

Youtube/Screenshoot

U Ruševu je održana tradicionalna komemoracija u spomen na žrtve koje su u travnju 1945. godine pogubljene od strane partizana na putu prema ovome selu koje se nalazi na granici Đakovštine i Požeštine u općini Čaglini. Komemoracija je održana u povodu Međunarodnoga dana nestalih osoba.

Civili i razvojačeni vojnici nasilno su odvedeni s područja Đakovštine 17. travnja 1945. godine i likvidirani na putu prema Ruševu dugome 45 kilometara i u tome selu. Prema nekim izvorima, na tom Đakovačkom križnom putu, ubijeno je 200, a po nekima, i do 500 žrtava.

Naime, komemoraciju su organizirali HOZ Jazovka i Hrvatsko društvo političkih zatvorenika Đakovo. Predsjednik Šola, istaknuo je da HOZ Jazovka za sada zna za još devet potencijalnih lokacija pogubljenja žrtava s Đakovačkoga križnog puta, a dosad je na području Đakovštine otkriveno 58 grobnica žrtava partizanskog i komunističkog režima na kraju II. svjetskog rata i tijekom poraća. Podsjetio je da u Đakovštini oko tri tisuće žrtava partizanskog i komunističkog režima, te oko 1700 žrtava fašizma.

 


 

 

Komentari

loading...
-->