U OBRANU DOKTORSKOG DVOJCA: Rulja s ushitom čeka njihove otkaze sve dok im jedan takav ne zatreba!

index.hr

Najnoviji skandal potresao je hrvatsku javnost.

Otkriće o prepisci dvaju doktora iz Splita šokiralo je publiku te je ponovo liječnicima prišilo sklonost korupcijskim radnjama.

Ništa novo, “narod” voli linčeve i hajke. No, sagledajmo stvari iz drugog kuta: zamislite da se danas-sutra Zuckerberg nakljuka teškim drogama te u vrhuncu delirija eto odluči objaviti sve privatne razgovore koje ste ikad vodili preko Facebooka. Simpatično, zar ne ? Više on-topic: Zakoni su takvi kakvi jesu. Mitom se smatra, ako se ne varam, svaki poklon u vrijednosti iznad 500 kuna.

Zanemarimo sada nimalo nebitan koncept subjektiviteta vrijednosti, ali granica je ipak arbitrarno određena. Zašto kriminalizirati poklon? Dalje: međuljudski odnosi ili robotizacija društva?

Poklanja liječnika je, ispada, grozna stvar po sebi. Super, ajmo zabraniti “podmićivanje”. Uzevši u obzir da liječnici nisu roboti te da je novac svakome (pa i tebi, mili čitatelju!) vrlo dobar motiv za rad, ono postaje vrlo opravdivo. Pri moralnoj evaluaciji nekog čina, nije se dobro zadovoljavati konceptom “pravde” i “čiste duše” već dugoročnim implikacijama.

Mitsko “podmićivanje” jest upravo prirodan proces kojim motiviramo dodatno liječnika, i to radimo, nemojmo se zavaravati, vrlo svjesno! Sva ideologija “pravičnosti” pada u vodu u realnim situacijama. To zna svatko tko je, primjerice, “urgirao” da djetetu “sredi” posao ili upis u željenu školu, tko je “dodatno podmitio” odvjetnika ili nešto slično. I pritom nema krivnje, jer civilizacija počiva na međuljudskom povjerenju i “vraćanju usluga”. Koliko god to cinično zvučalo. Rulja će s ushitom dočekati možebitne otkaze liječničkom dvojcu, ali pitanje je kada će i njima pokoji “takav” zatrebati.

Ponuda i potražnja; guglajte, vrijedi!


Komentari