U JADRAN STIŽE STRAH I TREPET SVJETSKIH MORA: Zbog ove zloglasne ribe sazvao se krizni sastanak!

Youtube

Zbog porasta temperature mora u Mediteranskom moru se od 2001. godine pojavilo 130 novih vrsta, a ova je jedna od najopasnijih.

“Đavolja riba”, iznimno je otrovna tropska ljepotica kojoj se zbog prekrasnih šara i peraja divne mnogi. Ona sada postaje razlog za zabrinutost jer se u posljednje vrijeme širi Mediteranom. Stručnjaci su upozorili da je uočena u vodama Turske i Cipra na istočnom dijelu Sredozemnog mora. Inače je poznata pod imenom “lav”, a dolazi iz Južnog Pacifika i Indijskog ocenana, piše 24sata.

wiki
wiki

Njeno pojavljivanje u Mediteranu svakako je razlog za brigu. Naime, radi se o iznimno invazivnoj vrsti koja ovdje zapravo nema nikakvog prirodnog neprijatelja. Ove ribe razmnožavaju se vrlo brzo, što bi moglo dovesti do katastrofalnih posljedica za ekosustav u Jadranskom moru. 

Ubodi ove ribe izrazito su bolni, a mogu biti i smrtonosni sa simptomima poput povraćanja i problema s disanjem.

Ono što još dodatno zabrinjava stručnjake jest mogućnost da za njom dođu i druge tropske ribe za koje još nemaju predodžbu kako bi utjecale na ostatak morske populacije.

Ovoj đavolici ne prilaze ni morski psi pa lako uništava druge vrste, a prije devet godina uočena je u vodama Kube i u roku dvije godine proširila se oko Kariba. Zbog toga su tamošnje vlasti sazvale i krizni summit.

 


Komentari