U Hrvatskoj danas šestero novozaraženih: Preminuo jedan muškarac u Zagrebu

foto HINA/ POOL/ Edvard Å UÅ AK/ es

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je na današnjoj konferenciji za novinare najnovije informacije o broju zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata imamo 6 novooboljelih što znači da je ukupno oboljelih osoba 2243. Od novooboljelih četvero ih je iz Brodsko-posavske županije, jedna iz Osječko-baranjske i jedna osoba iz Splitsko-dalmatinske, rekla je ravnateljica Hitne pomoći Maja Grba Bujević.

“Ukupno je testirano 59.911 osoba, od čega njih 1820 u protekla 24 sata. U bolnicama je 15 osoba manje hospitalzirana dok je pet pacijenata na respiratoru, ozdravljenih je 2011, a aktivno bolesnih 133 osobe”, dodala je.

“Nažalost imamo i dvije preminule osobe. U Splitu muškarac 1963. godište te u Zagrebu muškarac 1977. Obojica su bili ranije kronični bolesnici. To znači da imamo 99 ukupno preminulih osoba”, dodala je Grba Bujević.

“Jedna novoboljela osoba je u Osječko-baranjskoj županiji, ali riječ je o obiteljskom kontaktu. Epidemiološka služba radi svoj posao i stvari su pod kontrolom”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Ministar turizma Gari Cappelli je rekao kako je sve dogovoreno u detalje. “Hoteli se pomalo otvaraju, ovisno o turistima i njihovom prelasku granica”, istaknuo je Cappelli.

Zahvalio je svim službama iz Slovenije i Hrvatske da su stvorili uvjete za siguran ulazak turista.

“Imat ćemo kontrolirani turizam, unaprijed će putem web aplikacije ispunjavati formulare o tome gdje idu pa neće biti duljeg čekanja na granicama. Ispisat će se na web aplikaciji i vaučer. Temeljem dogovora s hotelijera, mogu reći da gosti koji su trebali doći u lipnju pa su otkazali, ponovno rade rezervacije za taj mjesec”, naglasio je Cappelli.

Dodao je kako turiste koji dolaze u Hrvatsku očekuje kvaliteta zdravstva. “Na engleskom jeziku postoje sva objašnjenja za turiste i oni mogu sve saznati kako se trebaju ponašati. U dogovoru s ministrima turista zemalja EU, i one će dopustiti svojim građanima odlazak na odmor u ostale zemlje pa tako i u Hrvatsku. Epidemiološki protokol je dogovoren na razini EU, ali se poštuje i bilaterala”, naglasio je Cappelli.

U Zagrebu danas nema novozaraženih koronavirusom! Bandić: ‘Najzaslužniji za ovakav rezultat su građani’


Komentari