U Hrvatskoj danas samo 8 novozaraženih: Ažuriraju se liste čekanja, svi bolesnici dobiti će nove termine pregleda

Foto: Davorin Visnjic / POOL / PIXSELL / CROPIX

Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je danas na konferenciji za novinare najnovije podatke o broju zaražnih koronavirusom u Hrvatskoj.

“U protekla 24 sata imamo 8 novih pozitivnih, a ukupno ih je 2047. Do sad je obavljeno 33.577 testova, od čega 760 u zadnja 24 sata što daje postotak od 6,1 posto pozitivnih”, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Od toga je u Zagrebu 464 osobe zaražene koronavirusom, a u Zagrebačkoj županiji njih 129.

“Nažalost, imamo i četiri preminule osobe, dvije u Koprivnici, muškarac 1939 godište žena i 1926. godište te dvije osobe u Splitu, žena 1940. godište i muškarac 1961. godište. Svi su imali ranije kronične bolesti”, dodao je ministar.

“Ukupno imamo 63 preminulih u Hrvatskoj. Na respiratoru je 21 bolesnik, a 287 je hospitaliziranih. Opravljenih je ukupno 1232 osobe, što je 66 više od jučer”, rekao je Beroš dodavši kako “silazna epidemijska krivulja ne smije značiti i silaznu krivulju našeg opreza”.

“Vraćamo u pogon dijelove zdravstvenog sustava. Ažurirat će se liste čekanja, a svi bolesnici će dobiti nove termine pregleda”, otkrio je ministar Beroš.

“Imamo svega osam novooboljelih što je iznimno povoljna epidemiološka situacija. U mnogim zemljama u kojima je epidemija donedavno divljala stanje se stabiliziralo. Od zemalja u našem okruženju i zemalja s kojima se volimo uspoređivati, poput Švedske, Belgije ili Finske, mi smo drugi po incidenciji, samo Mađarska ima bolju statistiku. Sve druge zemlje imaju puno veće brojke od nas”, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

“Inspekcije, policija i posebni timovi će cijelo vrijeme pratiti pridržavanje mjera na terenu. Nije cilj represija nego je cilja da ukažu ljudima na sve što trebaju činiti. Posebno se prati pridržavanje mjera fizičke udaljenosti između ljudi, dezinficiranja prostora, korištenja zaštitne opreme, kontroliranje broja ljudi u zatvorenim prostorima… Inspekcije su tu da ukazuju na kršenje”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.


Komentari