U Facebook grupi od 50 000 članova objavio da prodaje dijete

U Facebook grupi “Međimurski plac” pojavio se oglas koji je užasnuo gotovo 50 000 članova koliko broji ova grupa. Naime, jedan od članova odlučio se neslano našaliti (?) objavom da prodaje curicu čiju je fotografiju objavio u spomenutoj grupi.

“Prodaje se curica mlada, cijena nije fixna”, napisao je korisnik, po svemu sudeći, silno zabavljen ovom objavom.

dijete 2

Nakon žestokih reakcija uznemirenih članova ove Facebook grupe, korisnik je objavu uklonio, no u ovom kontekstu vrijedi podsjetiti na zakonske propise, ali i na činjenicu da fotografija zauvijek ostaje na internetu.

U našem zakonodavnom sustavu postoje propisi koji omogućuju da se kazneno prijavi onoga tko iznosi podatke o djetetu bez suglasnosti roditelja, ali i bez djetetove suglasnosti. Takvi se propisi odnose na objave kojima se djetetu nanosi šteta, uznemiruje ga se ili sramoti, kao što je slučaj sa spomenutom objavom.

Francuska je ovaj problem efikasnije riješila.  Zbog objavljivanja fotografija djece u Francuskoj postoje novčane ili čak zatvorske kazne. Prema francuskom zakonu o privatnosti, svatko tko objavi fotografiju druge osobe bez njezina pristanka mogao bi biti kažnjen novčanom kaznom do 45 tisuća eura ili kaznom zatvora u trajanju od godine dana.

Nadamo se da će policija istražiti ovaj slučaj i da će spomenutom korisniku prisjesti pokušaj izrugivanja s djetetom.

 

 


Komentari