U 81. godini preminuo bivši saborski zastupnik i svećenik don Ivan Grubišić

Don Ivan Grubišić umro je jutros, javljaju 24sata.

Godinama je don Ivan Grubišić imao velike zdravstvene probleme, borio se i sa teškim dijabetesom, a svoje zadnje dane proveo je u domu za umirovljene svećenike u Splitu.

Na izborima u prosincu 2011.  don Grubišić je kao kandidat Saveza za građansku i etičku Hrvatsku izabran u Sabor. Zbog političkog angažmana bila mu je izrečena kanonska kazna suspenzije svećeničkih dužnosti. Ukinuta mu je tek nakon završenog mandata i nakon što se odrekao političke uloge.

“Meni je nadbiskup splitsko-makarski mons. Marin Barišić nedavno omogućio služiti misu, obavljati ispovijed i pričest nakon što sam se odrekao političke uloge“, rekao je don Grubišić prije godinu dana.

Naime, nadbiskup Barišić kaznio ga je prije 5 godine kada je Ivan Grubišić bio u političkom zamahu. Tada je bio je saborski zastupnik, pa je postao i član Gradskog vijeća Splita, a iako je izgubio izbornu utrku za župana, njegova lista osvojila je i znatan broj mandata u županijskoj skupštini. Skupljao je i potpise za utrku za predsjednika države, no iako ih je prikupio, nije se kandidirao.

Protivio se nastavi vjeronauka u školama

Pedeset godina je službovao kao župnik i pastoralni djelatnik. Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu. Iako je bio svećenik, Grubišić se protivio nastavi vjeronauka u školama.

Rođen je 20. lipnja 1936. u Dicmu, općina Sinj. Odrastao je u siromašnoj obitelji uz sedmero braće i sestara.  Oca Juru i brata su mu ubili partizani. Njegova majka je šivala i tako pokušavala prehraniti obitelj. Nakon završetka pučke škole otišao je u sjemenište. Školarinu je plaćala biskupija.

Maturirao je 1956. u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Splitu. Tijekom gimnazije svirao je orgulje. Nastupio je nekoliko puta i u zagrebačkoj katedrali. Diplomirao je 1962. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Sociologiju i filozofiju završio je 1982. u Zadru. Doktorirao je 1995. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu s disertacijom „Religiozno ponašanje katolika u Dalmaciji sredinom 80-tih i vrednovanje toga ponašanja“.

U mirovinu je otišao 2011. kao župnik župe Svetog Roka u Splitu koju je i sagradio.

„Biti svećenik nije profesija, nego zvanje, i vrlo će mi nedostajati nedjeljni susreti s vjernicima“, govorio je.

Od imovine ima, kako je naveo u svojoj imovinskoj kartici, osobni automobil Renault Megane, podrumski stan od 25 m2 u Splitu te apartman od 30m2 u Kučinama kod Splita. U medijima su objavljene i polemike u kojima se osporava njegova materijalna skromnost.

Predavao je na Katehetskom institutu Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, na Teološko-katehetskom institutu u Splitu te na Hrvatskim studijima. Osnivač je Hrvatske akademske udruge – Čovjek nadasve. Autor je projekta Savez za građansku i etičku Hrvatsku. S tom listom je kao nezavisni kandidat izišao na parlamentarne izbore i izborio saborski mandat.


Komentari