TUŽAN DIO NAŠE SVAKODNEVICE: Oni su na rubu egzistencije, pomozite im ovom gestom (FOTO)

Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Skupljanje boca već je podulje vrijeme uobičajen prizor na hrvatskim ulicama.

Mnogi u svom domu imaju posebnu vrećicu u koju skupljaju plastične boce  i onda ih odu zamijeniti, a svima dodatna kuna dobro dođe. Oni koji na taj način recikliraju i štede ponekad ni ne primjete tih 6-7 kuna koje dobiju na kraju tjedna. Ali oni koji prohodaju kilometre i kilometre u trošnim cipelama, žuljevitim rukama kopajući po kontejnerima, oni itekako primjećuju baš svaku kunu.

Nemilosrdna je to borba za golu egzistenciju i tvrdu koru kruha koju i oni stave na svoj mali stolić ili možda krišom žvaču u napuštenom vagonu dok im u želucu muklo odzvanja prvi obrok. Oči su ,kažu, ogledalo duše, a njihove su uvijek sjetne i odsutne. Misli odlutaju, može biti na neka bolja i zaboravljena vremena. Usamljeni, pogureni, premoreni sjede u svom vagonu ili trošnoj baraci, ali sutra je novi dan i ustaju poput ratnika spremni za novu tešku borbu.

Najgore je prvi put, prva sramota, prvi kontejner, prvi pogled sažaljenja koji izgara na leđima i reže duboko čak i kroz gotovo novi kaput pronađen u haustoru zgrade.

Ostavite boce pored kontejnera!

Naiđoh tako u bespućima interneta i na ovu fotografiju. Netko se sjetio pokrenuti inicijativu u kojoj se moli građane da plastične boce ostavljaju pored kontejnera.

12800377_1254484441232194_8963794761022069398_n
Facebook

Lijepa gesta, složit ćete se, vjerujem da je onaj koji je to napravio izvukao barem jedan osmijeh umornog hodača. No problem siromaštva i dalje ostaje. Ne shvaćaju to oni koji nisu iskusili spavanje uz urinski smarad, ciku glodavaca i višednevnu glad. I dok ispijamo svoj sok od 7 kuna o tome ne razmišljamo i dok uživamo uz prekrasan koncert uz limenku piva na otvorenom o tome ne razmišljamo, gotovo nikada o tome ne mislimo. Dok ne ugledamo sitnu staricu kako otvara ogromnu sivu limenu kutiju i krajičkom oka primjetimo bolan izraz razočaranja kad u njoj ne pronađe taj “dragocjeni” komad plastike.

Surova borba za opstanak mnoge je dovela i do prosjačkog štapa, a neke je pak učinila hladnokrvnima. Žalosti me kad vidim kako pojedinci podižu obrve dok ispijaju kavicu jer ih je jedna hrapava ruka potapšala po ramenu i zamolila koju kunu.

Život zaista piše čudne scenarije i koliko god to izgledalo miljama daleko, tanka je linija između skupocjenog odijela i kontejnera.

>>>DOGODILO SE PRAVO BOŽIĆNO ČUDO! Baka Marija nije ih čekala na dogovorenom mjestu, a onda je ON umiješao svoje prste (FOTO)

>>>NA PRIČU BAKE MARIJE NISMO MOGLI SAKRITI SUZE Evo zašto je baka osvojila srce Zagrepčana (FOTO)


Komentari