TURISTIČKI DJELATNICI, UGOSTITELJI I OPG-ovci pogledajte nove pravilnike

Facebook

Na internetskim stranicama Ministarstva turizma danas su objavljeni prijedlozi izmjena i dopuna četiri pravilnika u svrhu unapređenja poslovanja smještajne ponude u turističkom sektoru.

“Tijekom proteklih tjedan dana na kolegiju smo raspravljali koje bi se izmjene i dopune trebale unijeti u nove pravilnike kako bi hoteli, kampovi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i ostali objekti za smještaj unaprijedili svoje poslovanje. Prema predloženim izmjenama uklonile bi se one prepreke koje postoje u poslovanju, a koje su u praksi pokazale da koče razvoj kvalitete. Cilj predloženih izmjena je unaprijediti poslovanje na tržištu, olakšati djelatnost turističkim radnicima te se prilagoditi tržišnim potrebama.

Pravilnici će biti 30 sljedećih dana na javnoj raspravi pa pozivamo turistički sektor, strukovne udruge i sve djelatnike u turizmu da nam pošalju svoje prijedloge kako bi u potpunosti unaprijedili poslovanje“, naglašava ministar turizma Anton Kliman.
U Hotelima, umjesto sadašnje obveze ispunjavanja svih standarda za određenu kategoriju, predlaže se ispunjavanje jednog dijela obveznih standarda, a u dugome dijelu ispunjavanje izbornih standarda koji se boduju.
„Neke od glavnih izmjena su uvođenje pojma glamping opreme i definiranje mobilehomeova i spavaonica (kućica). Glamping oprema tako će biti svaka vrsta opreme koja pruža standard viši od uobičajenog (npr.šator s kupaonicom) koji je prostorno postavljen na neuobičajen način (stupovima, drvu, vodi, stijeni i slučno), u vrsti „kamp“, sanitarni čvor recepcija i ostali sadržaji ne mogu se nalaziti u kontejnerima, osim za najnižu kategoriju, pojačani su standardi za kamp s 5 zvjezdica, odnosno povećan je broj potrebnih obiteljskih kupaonica, perilica za rublje, sanitarija za djecu. Uvodi se i komercijalni pojam „resorta“ te nova vrsta – „kamp odmorište““, istaknuo je Željko Cvrtila, načelnik Sektora za upravljanje kvalitetom.
Što se tiče “ostalih objekta”, u kupaonicama više neće biti obavezna kada za 5 zvjezdica, u hostelima i sličnim objektima neće biti potreban noćni ormarić, noćna svjetiljka i stol sa stolicom. Za obiteljska poljoprivredna gospodarstva, soba u kategoriji koja se označava s dva “sunca” imat će vlastite sanitarije, a ne više zajedničke kao što je to bilo do sada, ukida se odredba o minimalnoj visini prostorija, ostaje samo propisano da se gost mora nesmetano, sigurno i udobno kretati. Neće biti potrebno za članove domaćinstva obaviti pregled i dobiti potvrdu o zdravstvenom stanju, o čemu su se proteklih godina vodile rasprave.


Komentari