TROŠARINE SU NARASLE: Pušači, evo koliko ćete morati izdvojiti za cigarete

pixabay.com

S novom poreznom reformom došle su i nove cijene duhanskih proizvoda.

Na sjednici Vlade u srijedu je usvojena Uredba o visini trošarine na cigarete, sitno rezani duhan i ostali duhan za pušenje. Predviđene su više trošarine na duhanske proizvode, ali maloprodajna cijena cigareta svejedno ne bi smjela poskupjeti više od jedne kune po kutiji.

Željko Tufekčić, državni tajnik u Ministarstvu financija podsjetio je na prijelazno razdoblje do kraja 2017. godine koje je Hrvatskoj odobreno. Naime, do tada moramo dići minimalne trošarine na cigarete na razinu one u Europskoj uniji.

Ova uredba na snagu stupa 1. prosinca, a njome se utvrđuje da će specifična trošarina s trenutnih 230 porasti na 265 kuna za tisuću komada cigareta. Proporcionalna trošarina će se, pak, smanjiti s 38 na 36 posto od maloprodajne cijene cigareta. Ipak, minimalna trošarina na cigarete povećat će se sa 648 na 679 kuna za tisuću komada cigareta.

Veće trošarine nisu zaobišne ni ostali duhan za pušenje, tako će one porasti s 500 na 550 kuna za kilogram, dok trošarina za sitno rezani duhan ostaje 550 kuna za kilogram.

Tufekčić ističe kako je očekivani fiskalni učinak ove odluke 140 milijuna kuna na godišnjoj razini, ali i da se ovo povećanje u maloprodajnim cijenama ne bi smjelo odraziti kao porast veći od jedne kune po kutiji.

Tako će za cigarete koje koštaju do 22 kune cijene rasti 58 lipa po kutiji, a za one skuplje cijene bi trebale rasti 17 do 55 lipa, piše Net.hr.


Komentari