Trgovački centri složni: Evo što misle o uvođenju neradne nedjelje

Foto: Ranko Suvar / CROPIX

Nakon što je ministar gospodarstva Darko Horvat na Božić najavio da će se ograničiti rad nedjeljom, a to je u subotu potvrdio i premijer Andrej Plenković, iz vodećih hrvatskih šoping-centara apeliraju da se to ne radi jer će šteta biti nesaglediva, kažu za Jutarnji. 

Denis Ćupić iz Uprave Westgatea, najvećeg trgovačkog centra u Europskoj uniji, i Slobodan Školnik, predsjednik Uprave Emmezete, koja je drugi najjači trgovac namještajem u Hrvatskoj s prihodom od 981,4 milijuna kuna u 2018. godini, poručuju: analize Vlade su netočne i naštetit će gospodarstvu, navodi dnevnik u broju od ponedjeljka.

Tvrde da je prihod nedjeljom veći, a ne manji, kako pak tvrdi Vlada. Ljudi će, upozoravaju, više kupovati online iz drugih zemalja, što će smanjiti prihod državnog proračuna. Navode i da ne postoji austrijski model s djelomično radnim nedjeljama, nego da im je svaka neradna.

Ministar Horvat, podsjetimo, rekao je da će pred javnost izaći s “vrlo interesantnom analizom” koja bi rezultirala novim Zakonom o trgovinama nedjeljom i najavio da će njihov prijedlog ići u smjeru tzv. austrijskog modela, što znači da bi se određeni broj nedjelja radio, a odredeni broj nedjelja bi bio neradni.

Da se doista ide u tom smjeru, potvrdio je i premijer Andrej Plenković, koji je za Jutarnji list rekao kako analiza Ministarstva financija i Ministarstva gospodarstva pokazuje da je prosječan promet u trgovinama nedjeljom niži za 41-52 posto.

Ni Hrvatska gospodarska komora, kao ni Hrvatska udruga poslodavaca trenutno nemaju jedinstven stav o radu nedjeljom.

Tomislava Ravlić, direktorica Sektora za trgovinu HGK, kaže da je trgovina širok pojam i stoga postoje različita viđenja rada nedjeljom.

Čekamo prijedlog Vlade i tada ćemo moći biti konkretniji kaže Ravlić i dodaje kako očekuju da će već danas dobiti neke podatke. Lea Šćrbec iz HUP-a također kaže da čekaju konkretne prijedloge Vlade i da bi bilo kakav odgovor prije toga bi bio ishitren, donosi Jutarnji list.


Komentari