TRAGIČNA SUDBINA HRVATSKE RADNICE: ‘Hoćete li vi dati otkaz ili ću vam ga dati ja’?

hrt.hr

Završite fakultet, imate sreće i preko Zavoda za zapošljavanje dobijete posao i to u mjestu u kojem živite, ali onda ubrzo krene tipični nastavak tipične hrvatske priče.

Nakon propasti brojnih poduzeća u Hrvatskoj, mnogi su radnici ostali bez svojih zarađenih plaća. Tek rijetki odluče se voditi dugotrajne sudske sporove i rijetki se odluče stati pred kamere. HRT-u se javila gospođa koja već sedam godina prolazi kroz hrvatske pravosudne zavrzlame. Ukratko sve se može svesti na propast jedne firme i radnice koja je ostala na ulici, bez sredstava za život, ali ona ne misli odustati i želi naplatiti ono što je njezino.

Klasična hrvatska priča

Završite fakultet, imate sreće i preko Zavoda za zapošljavanje dobijete posao i to u mjestu u kojem živite, ali onda ubrzo krene tipični nastavak tipične hrvatske priče.

U ovom slučaju počinje prije sedam godina. U Zaprešiću. Deset mjeseci nakon što se zaposlila, plaća je često kasnila i Nike je posumnjala u svojega poslodavca. Nike Mendek malo je istražila i otkrila da joj nisu plaćeni doprinosi. Otišla je direktoru koji joj je rekao do će o tome razgovarati samo s Poreznom upravom.

Tvrtka MIPAD d.o.o. iz Prigorja Brdovečkog bavila se izradom građevinskog materijala, a ona je radila kao voditeljica kontrole kvalitete. Na njezino inzistiranje da ima pravo znati što je s njezinim doprinosima, dobila je jasan odgovor. Na stolu ju je nakon sat vremena dočekao otkaz, uvjetovan gospodarskim razlozima.

Drugi je dan, Nike kaže, poslodavac zaoštrio cijelu priču i redoviti otkaz zamijenio izvanrednim. Optužio ju je za industrijsku špijunažu, čime joj je onemogućio da na Zavodu za zapošljavanje stekne bilo kakva novčana prava.

Tužila tvrtku, vraćena na posao, a onda…

I tu počinje njezina pravosudna borba, Nike je tužila poduzeće. Dobila je oba sudska spora. Sudskom odlukom vraćena je na posao – na svoje rukovodeće mjesto voditelja kontrole kvalitete. No kad je stigla, poslodavac joj je rekao da se može obući kutu i početi čistiti. Ona je to odbila. Otišla je na bolovanje i onda je ponovno uslijedio otkaz. Sve je to ostavilo posljedice na Nike.

Akutna reakcija na stres i mobing, da to je bila dijagnoza.

Pokušavala je sve riješiti mirnim putem, bez dugotrajnog postupka. Ponudila mu je nagodbu. Tada je dugovanje u plaćama iznosilo 62 500 kuna. Međutim poslodavac nije došao na ročište već je poslao odvjetnika. Pristala je i na samo 16 000 kuna samo da okonča proces, no on je i to odbio.

Kad nije pristao ni na to Nike je, misleći da će tako lakše doći do svojeg novca, odlučila zatražiti hitno pokretanje stečaja tvrtke. I tako je MIPAD d.o.o. otišao u stečaj, a Nike se na listi vjerovnika našla na prvom mjestu. “‘Goli’ je iznos bio 319 000 kuna bez kamata”, kaže.

Tri godine nije dobila niti lipe

Tri su godine kako je tvrtka otišla u stečaj, Nike nije dobila ni lipe. I dalje tuži, a materijala za tužbu svakoga dana sve je više. Podigla je, kako kaže, niz kazenih prijava kod kaznenog suda, DORH-a. Nažalost, nema učinka.

“Protiv bivšeg direktora, i to zbog opravdanih sumnji u gospodarsko poslovanje. Jer par dana prije nego što je stečaj proglašen, imam informaciju da je gospodin – što se vidi po papirima s Trgovačkog suda – umanjio stečajnu masu. S tim da je pod okriljem mraka sve strojeve izvukao van iz firme. Znači u firmi nije praktički ostalo ništa. Tako da se nemate od čega naplatiti”, ispričala je.

Iz tvrtke tvrde suprotno

Jedna od odgovornih osoba bivšeg poduzeća MIPAD d.o.o. Dalibor Štimac tvrdi suprotno, da na dan pokretanja stečaja nije imao dugova prema radnicma.

“Izjavljujem da nisam kažnjavan za djelo prouzrokovanja stečaja, povrede obveze vođenja poslovnih knjiga, oštećenja vjerovnika, pogodovanja vjerovnika, zloupotrebe postupaka prisilne nagodbe ili stečaja ili prevare iz Kaznenog zakona Republike Hrvatske. Također izjavljujem da protiv mene nije izrečena mjera sigurnosti zabrane obavljanja zanimanja”, rekao je.

Nike sada misli kako je pokretanjem stečaja samoj sebi naštetila. “Jer bijeg u stečaj takvom poslodavcu je spas. Jer se kod nas stečajevi ne rješavaju nikako. Za mene je to trebalo značiti da se ja na neki način pokušam naplatiti. Međutim, nisam uspjela”, kaže.

Podigla i kaznenu prijavu

Odštetu nije dobila. Njezin je bivši poslodavac nastavio raditi. Podignula je kaznenu prijavu i protiv stečajnog upravitelja.

“Stečajni upravitelj je iznajmio prostor firme MIPAD u stečaju. Iznajmio ju je firmi Segal Promet, čiji je osnivač – gle čuda – supruga gospodina Štimca. On se u toj firmi sada bavi prodajom željeza”, kaže Nike.

U današnje vrijeme teško je naći posao, još teže onaj koji je i plaćen. Nažalost Nikin slučaj nije usamljen. Jedan je od mnogih u ovoj državi.


Komentari